Меркелова ни после два разговора није убедила Путина да утиче на Лукашенка

Angela Merkel

Одлазећа немачка канцеларка Ангела Меркел, ни после два разговора није успела да „сломи” Владимира Путина да искористи свој ауторитет и утиче на Александра Лукашенка око пребацивања миграната на спољне границе Европске уније. Због тога је канцеларка, врло невољно, морала да ступи у контакт са председником Белорусије, наводе немачки медији.

Ангела Меркел и Александар Лукашенко разговарали су готово један сат о мигрантској кризи.

Западни аналитичари сматрају да су Путин и Лукашенко достигли су циљ – ЕУ, која не признаје легитимитет белоруског председника, морала је ипак да директно комуникацију са Минском, што они тумаче првим кораком ка признавању Лукашенка легитимним председником Белорусије.

Бундестаг је донео резолуцију о непризнавању изборних председничких резултата у Белорусији због наводне крађе гласова у корист Лукашенка. Међутим, Лукашенко је добио на важности, а ЕУ је опет показала одређену слабост, јер је пристала на рутинску московско-минску уцену, иако припрема ригорозне санкције, наводе светски медији, а преноси „Јутарњи лист”.

Међутим, Берлин је брзо узвратио и задао велики ударац Москви – издавање употребне дозволе за гасовод Северни ток 2 привремено је прекинуто, што је у Москви изазвало прилично незадовољство. Московска берза одмах реаговала и деонице Гаспрома су пале за нешто мање од два одсто, али су цене гаса на светском тржишту порасле 10 посто. Немци су образложили одлуку да изградња мора да се реорганизује у складу са немачким законима.

Како наводе познаваоци прилика, очигледно је да сви сада играју прљаво и без рукавица, свим расположивим средствима.

Подсећања ради, Пољска, као и земље ЕУ, тврде да Лукашенко намерно пропушта мигранте да уђу у ту земљу чланицу Уније. Са друге стране, званични Минск то демантује и истиче да нема ресурсе да контролише толики прилив миграната. Лукашенко је предложио да они превезу мигранте до Немачке како би се избегла даља ескалација кризе, што је Берлин одбио.

На територију Европске уније, у првих десет месеци прошле године, пробило се око 135 хиљада миграната из разних земаља, показују подаци „Фронтекса”

Пољска и Литванија, које су највише на удару, објавиле су да неће примати избјеглице који имају уредне белоруске туристичке визе.

„Они су туристи, а не мигранти који стижу из земље у кризи, стога не можемо да им пружимо азил“, кажу у Варшави и Вилњусу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас