МИ ЗНАМО КО СМО: Документ о историји црногорске просвете и школства

Share on facebook
Share on vk
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp
image_2021-10-16_201311

Историја црногорске просвjeте и школства тешко да се може објективно сагледати без увида у један занимљиви документ усвојен 1911. а писан 2. фебруара 1907. године. Штампан у Државној штампарији на Цетињу — „Закон о Народнијем школама у Краљевини Црној Гори” био је законик састављен од осамдесет три члана, изгласала га је Народна скупштина, а одобрио „По милости Божијој Краљ и Господар Црне Горе Никола I Петровић Његош”, издвојили смо тек неке од доста занимљивих чланова овог Закона, чисто да презентујемо јавности какви су се то садржаји изучавали у школама независне Црне Горе краља Николе (много прије фамозне 1918. године). Дакле:

Члан 1.
„Задатак је народнијема школама, да васпитавају дјецу у народном и религијском духу и да их спремају за грађански живот, а нарочито да шире просвјету и српску писменост у народу.”

Члан 13.
„Дјеца наших држављана, који стално живе у Црној Гори, морају походити државну или приватну српску народну школу; она не могу походити школе с туђим наставним језиком, док не сврше српску народну школу.”

Члан 26.
„У основној школи уче се ови предмети:
1. Наука хришћанска;
2. Српска историја;
3. Српски језик;”

У времену недовољне едукованости, манипулисања историјским чињеницама, скривања факата, ревизионизма и преобликовања прошлости, наша иницијатива се труди да што чешће објављује аутентична документа и архивску грађу која свједочи истину о нашој прошлости, јер само њеним познавањем — Ми знамо ко смо. Зато вас, још једном, позивамо да дијелите материјал са странице како би имао шансу да допре до што већег броја потенцијалних пратилаца.

Ми знамо ко смо 

Share on facebook
Share on vk
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Share on facebook
Share on vk
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp
Најновије

Запрати нас