МИЛОВИ САТЕЛИТИ НАВОДЕ СПАЈИЋА? Мандатар је подршку добио од дугогодишњих Ђукановићевих савезника, а међу партнерима нема ЗБЦГ, УРА и ДПС

Фото: Скриншот Јутјуб

У ЈЕКУ формирања Владе, из партије мандатара Милојка Спајића – Покрета „Европа сад“ су се обрушили на коалицију „За будућност Црне Горе“ и ГП УРА наводећи да се са њима удружила ДПС у покушајима да спрече Спајића да састави нову извршну власт! Председник Црне Горе Јаков Милатовић одобрио је 10. августа мандат партијском лидеру Спајићу и од тада тече рок од 90 дана за формирање владе. Уколико се то не деси уследиће ванредни избори.

Иако се очекивало да ће Милојко Спајић у свој тим укључити августовску већину која је срушила режим Мила Ђукановића пре три године (коалицију ЗБЦГ, Демократе, ГП УРА, СНП, Уједињену Црну Гору, Демос) то се није десило. Мандатар је подршку добио од странака дугогодишњих верних савезника ДПС – Бошњачке странке, Хрватске грађанске иницијативе, Демократске уније Албанаца…

Члан Председништва ПЕС Андреј Миловић изјавио је да још нема коначног договора о формирању владе, али да ће владе бити. Како каже, ПЕС је након прегововра са коалицијом ЗБЦГ, истакао да ни они, уз ГП УРА и ДПС нису партнери.

Контрола телефонским позивом

– ДПС је свестан да не може ући у ову владу, али знају да је могу контролисати преко оних који су 11. јуна гласали за Мила Ђукановића. Знају да једним телефонским позивом владу могу срушити и увести Црну Гору у још једну у низу политичких криза – оценио је члан Нове српске демократије Мирко Миличић.

Преговори око нове владе већ десетак дана се не воде. Посланик коалиције „За будућност Црне Горе“ Милун Зоговић поновио је да та коалиција није реметилачки фактор у стварању владе, како јој се жели наметнути.

– Преговори од самог старта нису били искрени – сматра Зоговић. – Мислим да је проблем настао кад су сви препознали нашу велику спремност. Мандатару није касно да рестартује преговоре и да на основу воље народа састави нову извршну власт.

У међувремену тим Бошњачке странке састао се у Бриселу са шефом делегације Европског парламента за односе са Црном Гором и председавајућим ПОСП-а Владимиром Билчиком и пренео му информације у вези са формирањем будуће владе. Делегација БС чланове Скупштине ЕПП-а упознала је и са „агресивном кампањом која се спроводи преко одређених медија у Црној Гори према Бошњачкој странци и њеном лидеру Ервину Ибрахимовићу, са јасним циљем да се блокира формирање проевропске владе и заустави европски пут Црне Горе“.

Извор: Новости.рс

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас