МИНИСТАР ПОЛИЦИЈЕ ОРГАНИЗУЈЕ ОТМИЦУ: У „аферу Бата Тодоровић“ били су умешани највиши руководиоци СФРЈ и Словеније

Share on facebook
Share on vk
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp
petar stambolic i tito
СЛУЧАЈ Слободана Бате Тодоровића, бившег финансијског директора "Прогреса" најбоље одсликава метод рада Службе државне безбедности.

 

Слободан Бата Тодоровић, рођен је у Смедереву 1925, завршио је Правни факултет у Београду, успешно се бавио економијом и бизнисом. Два пута се женио: глумицом Радмилом, са којом је имао кћерку Аницу, потом својом службеницом Љиљаном са којом је имао још 3 кћерке. Аница Тодоровић, касније удата Туцаковић, мајка је недавно преминуле Марине Туцаковић, познате естрадне уметнице и писца аранжмана и текстова.

Радио је у загребачкој фирми „Меркур“, па потом дуго био заменик директора спољнотрговинског предузећа „Прогрес“. Ђорђе Нешић, један од руководилаца Удбе, учесник у хватању Драже Михаиловића, га уводи у службу и именује за шефа испоставе у „Прогресу“.

Крајем педесетих година Тодоровић показује своје пословно умеће. Успева да откупи 60 америчких бродова као „старо гвожђе“ за словеначку железару Шторе. Међутим, на његову иницијативу, уместо у челичану те лађе завршавају као саставни део словеначке и црногорске трговачке поморске флоте.

Наводно, на ово су, дипломатским путем реаговале, Сједињене Државе. Због тога су инспектори Службе друштвеног књиговодства и Савезне девизне инспекције читавих годину дана контролисали рад „Прогреса“. Како нису нађени докази о већим махинацијама, 1962. хапсе Бату Тодоровића, који је већ заменик директора, и оптужују за препродају 3 аутомобила.

Истрага је трајала пуна 4 месеца, а осуђен је условно на две године затвора. У међувремену, Тодоровић је напустио „Прогрес“ и прешао у „Интеркомерц“ из Умага. Одатле је са породицом током 1965. легално отишао у Италију, па у Немачку. Једно време дуже је боравио и у Ирану.

Share on facebook
Share on vk
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Share on facebook
Share on vk
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp
Најновије

Запрати нас