Министар Вучевић присуствовао отварању просторија Удружења ветерана „Кошаре“

Фото: ИН4С

Потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић присуствовао је отварању просторија Удружења ветерана „Кошаре“ у Новом Саду.

Том приликом, министар Вучевић нагласио је да се предуго ћутало о истини, али да је та тишина прекинута 2012. године.

– Неки други су нас убедили да треба да се стидимо сами себе и на жалост неки који су по имену и презимену припадници нашег народа су исто веровали у то или промовисали такву идеју. Данас је ситуација у Србији свакако другачија, пре свега од 2012. године. Данас се не стидимо ни наших ветерана, ни хероја, ни бораца. Причамо о онима који су погинули и дали своје животе да бисмо ми данас живели слободно и били најхрабрији међу свима нама. Не прижељкујући нове сукобе, него управо разумевајући какву смо жртву платили у току 20. века и свакако негујући културу сећања, јер народ који престане да се сећа, који заборави све оно што је део његовог ДНК националног, народног, тај народ је осуђен на пропаст. Бар ја у то верујем – рекао је министар Вучевић.

Министар одбране истакао је да ово није милитаризација, већ природан и пристојан начин да захвалимо људима који су се борили за све нас.

Фото: ИН4С

– Сви смо били изложени НАТО агресији од марта до јуна 1999. године, али признаћете да је некоме било теже, јер су на њега и пуцали, јер је био изложен и копненој агресији, јер је било покушаја да се изврши офанзива, односно да се изврши окупација дела наше територије из правца Албаније од стране терориста и не само терориста, него и званичних НАТО припадника, како год да их назовете. А ови момци и њихови пријатељи и саборци који, нажалост, данас нису живи или су неки тешко рањени, су изнели ту битку и те борбе. Драго ми је да је у центру Новог Сада, на Булевару Михајла Пупина прекопута Бановине, отворен овај репрезентативни простор и да ће одисати слогом и јединством и имати један потпуно отворени концепт, где ће нове генерације, које не треба никада да доживе то што су они доживели на Кошарама, а надам се да никада неће доживети, разумети шта се то десило и зашто се то дешавало – истакао је министар одбране.

Честитајући свима који су подржали отварање просторија Удружења ветерана “Кошаре”, министар Вучевић пожелео је да оне “буду живе и одишу енергијом којом ти људи заслужују”.

– Да не заборавимо ни ко смо, ни шта смо, да чувамо, да разумемо околности, да пробамо да избегнемо сваке даље сукобе, чувамо мир и стабилност, а да не дамо да нас ико понижава и да нас неко баца на колена. Да ли је то лако? Није, зато то и ради онај који је најодговорнији и најспособнији међу свима, а то је председник Републике – закључио је министар одбране.

Председник Удружења ветерана “Кошаре” Иван Антић истакао је циљеве овог удружења, као и значај отварања нових просторија у центру града нагласивши да је важно лоцирати проблеме који муче ветеране.

– Помоћ стиже и са градског и са државног нивоа, има још доста тога што треба да поправимо, да урадимо. Планирамо да борцима са Кошара омогућимо да имају још привилегија – рекао је председник Удружења ветерана “Кошаре”.

Да ће Град увек бити ту за Удружење, потврдио је градоначелник Новог Сада Милан Ђурић.

– Град Нови Сад помогао је овим простором, помоћи ће и у другим стварима уколико Удружењу буду биле потребне. Остаје нам да Скупштина Града Новог Сада изгласа улицу која ће носити назив Хероја са Кошара и да једна школа, коју ћемо у Југовићеву градити у овој години, такође понесе тај назив – истакао је градоначелник Новог Сада Ђурић.

Удружење ветерана „Кошаре“ основано је 19. новембра 2021. године у Новом Саду, са циљем очувања традиције ветерана учесника битке на Кошарама, као и свеобухватне бриге и заштите ратних и мирнодопских војних инвалида, ветерана и чланова породица погинулих бораца.

Извор: in4s.net

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас