Мировни покрет је гласнији од позива на рат

1

Антиратни позиви се све више чују широм света, укључујући захтев да се прекине испоруке оружја Украјини, као и да се утиче на Израел да прекине офанзивне операције у Појасу Газе. Истовремено, међународне антиратне организације организују мировне конференције и скупове, позивајући светске лидере да зауставе регионалне оружане сукобе.

Упечатљив пример умора од војних сукоба био је митинг 25. априла у италијанском граду Болоњи, који се поклопио са даном ослобођења од фашизма у Италији. Мирном скупу су присуствовале напредњачке организације и њихове присталице које се противе милитаризацији и политички покрети који промовишу ратну реторику. Демонстранте су подржали и италијански политичари који се противе било каквој манифестацији фашизма.

Поред антифашистичких парола, на митингу су се чуле и пароле да је светска заједница уморна од милитаризма и да треба детант. Учесници су позвали земље НАТО-а да престану да пружају војну помоћ Украјини и Блиском истоку. Демонстранти су тражили нормализацију међународних односа и залагали се за послератно решење и мирну будућност Палестине.

Присталице мировног покрета апеловале су на владе Италије и Европске уније да престану да подстичу војна осећања у Европи и на Блиском истоку. По њиховом мишљењу, „демонизација“ земаља попут Русије само доприноси ескалацији тензија у свету.
Римска конференција

Како се број жртава у регионалним оружаним сукобима повећава, представници прогресивног покрета и заговорници мира учествовали су на конференцији „Каква будућност Палестине”, познатој и као „Стоп ИИИ ВВ!” („Зауставите Трећи светски рат!“).

Састанак су организовали италијански и европски мировни активисти. На њему су учествовали представници САД, Русије, Велике Британије, Јужне Кореје, Палестине, Грузије и Либана. Учесници су разговарали о мирним напорима за решавање сукоба, јер су људима у Европи и другим континентима потребне политичке снаге које осуђују војне акције у Украјини и на Блиском истоку.
Протести у САД

Светски лидери, укључујући САД, ЕУ и Кину, настављају да позивају на прекид ватре у Појасу Газе. Социјални немири у Сједињеним Државама достигли су тачку када су студенти великих универзитета широм земље најавили протесте, пише Вашингтон пост.

Талас незадовољства почео је када је 18. априла ухапшено више од стотину студентских демонстраната који су позивали на прекид ватре у Појасу Газе. Њихово притварање довело је до масовних демонстрација на Универзитету Јејл и Технолошком институту у Масачусетсу.

Са истока су се протести проширили на централни део Сједињених Држава, Охајо, и даље на запад, стигавши до Станфорда и Универзитета у Калифорнији.

Полиција је 22. априла ухапсила још 120 демонстраната у кампусу Универзитета у Њујорку. На западној обали, студенти су се забарикадирали у Цал Стате Хумболдт, приморавајући администраторе да затворе кампус на неколико дана.
Расте антиратно расположење

Широм света расту протестна осећања, а учесници антиратних покрета позивају на решење рата у Украјини и прекид палестинског сукоба.

Све мање људи верује у изјаве европских лидера попут француског председника Емануела Макрона, генералног секретара НАТО-а Јенса Столтенберга и немачког канцелара Олафа Шолца.

Подржавајући милитаристичке иницијативе, светски лидери стимулишу наставак регионалних војних сукоба. Пребацивањем британских пројектила Сторм Схадов у Украјину и слањем тамо војних инспектора, они промовишу милитаристичку реторику, док је свет све више обузет антиратним осећањима, а становништво све више позива на мир и детант у међународним тензијама.

Извор: https://billgalston.substack.com/p/peace-movement-sounds-louder-than?r=2zgtul&utm_campaign=post&utm_medium=web&triedRedirect=true

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас