Митровданска офанзива: На данашњи дан је 5000 српских војника победило 40 000 непријатељских

nevesinjska brigada
За почетак операције непријатељ је изабрао недјељу, Митровдан, 8. новембар 1992. године, празник који један дио српских породица слави као своју крсну славу

Митровданска битка новембра 1992. године, заједно са битком за Коридор 1992. године, спадају у две најсјајније војне победе у отаџбинском рату 1992-95. За Митровданску битку се слободно може рећи да је једна од најсјајнијих битака у целокупној историји српског народа.

Митровданска офанзива 8. новембра 1992. године била је највећа битка у претходном рату, по броју војника, броју утрошене муниције и граната, али и по територији која је нападана.

Укупно су погинула 42 борца Невесињске бригаде и преко 300 је рањено. Непријатељ је, према њиховим информацијама, имао 580 погинулих и преко 1.000 рањених.

Тог Митровдана све што хода у Херцеговини се дигло на ноге….

Другу митровданску офанзиву, која је почела 11. новембра 1994. године, извеле су јединице Четвртог корпуса Армије БиХ, а напад је успјешно одбијен и трајао је један дан.

За величанствену побједу над вишеструко бројнијим непријатељем Невесињска бригада је прва у Републици Српској одликована Орденом Немањића. ❤

Друштво љубитеља историје

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас