Митровске задушнице – слика са православних гробаља на Kосову иста

srpski grobovi na KiM

Данас су Митровске задушнице. У српском народу задушнице су важан дан. Тада се посебно обнавља сећање на преминуле сроднике и пријатеље, пале се свеће за њихове душе и одлази на гробља. Двадесет и једну годину слика са православних гробаља на Kосову и Метохији је иста – порушени и оскрнављени надгробни споменици, депоније смећа и коров.

Педесетак Срба из Kосова Поља обишло је данас гробове својих најмилијих. На самом улазу су затекли депонију шута и смећа, а на самом гробљу затекли су још 11 оскрнављених споменика, потврдила је за РТВ Kим Мирјана Марковић из овог града.

До гробља се могло једино пешице, а према речима Марковићеве, улазна капија је одавно однешена.

„Појединим гробовима се не може прићи јер су зарасли у коров. Најстрашније је што је 11 споменика ошећено“, навела је она и додала да су, након што је свештеник Никола Драгичевић утврдио број оскрнављених споменика, Срби из овог града позвали косовску полицију која је обавила увиђај.

Марковићева је напоменула да је од 1999. године на православном гробљу у Kосову Пољу срушено око стотинак споменика и да за тај вандализам још увек нико није одговарао.

Митровске задушнице обележене су и у Ораховцу, Пећи, Осојану и Гораждевцу.

Педесетак мештана Ораховца је обишло српско православно гробље у Ораховцу, јавио је Радио Гораждевац. Сеоски парох је одслужио помен, обишао и окадио све гробове.

Иако су на ораховачком гробљу многи споменици порушени, верници су и овога пута затекли још један срушени споменик на гробу Трифе и Данице Левић. Иако породица Левић није била на гробљу, свештеник је окадио и њихов гроб.

Српско гробље у Ораховцу налази на око 500 метара од цркве у Ораховцу, окружено је кућама у којима данас не живе Срби. На њему се није сахрањивало од 1999. до 2014. године због небезбедности.

Ораховчани су своје упокојене сроднике сахрањивали у порти цркве Успења Пресвете Богородице. Од 2014., када је понестало места у порти, враћају се старом гробљу у нади да су се времена променила и да нико више неће рушити споменике и крстове. Међутим, рушење се наставља и сваки пут их дочека још један поломљени крст или надгробни споменик, наводи Радио Гораждевац.

У Пећи је, како су јавили даље, ове године било много мање људи него раније, на градском гробљу готово да није било никога. Поред тога што је градско гробље уређено, из године у годину све мање људи га посећује на задушнице. На гробља су излазили и повратници из Белог Поља, Брестовика и Сиге.

Повратници из Осојана и осталих села су се такође данас окупили на сеоским гробљима уз присуство месних пароха, како би обележили Митровске задушнице.

Житељи Гораждевца, њих око стотину, су се окупили око гробова својих покојника на два гораждевачка гробља.

У Kосовској Митровици, такође, обишла су се два православна гробља, старо хришћанско градско гробље у јужној Kосовској Митровици, и ново гробље које је настало уз старо Рударачко гробље у звечанској општини, а на које, се од после рата сахрањују преминули из Kосовске Митровице и Звечана.

Гробље у јужној Митровици такође је било у запуштеном стању.

RTV Kim/ Radio Goraždevac/ KoSSev

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас