Мобилизација у Украјини доводи до смањења мађарске заједнице Закарпатја

Фото: Скрншот

Мађарско издање Пести Срацок објавило је 23. јануара видео извештај под насловом „Мушкарци су скупљени као стока у Закарпатју“. У причи дописник Фуси Анђела (ФУССИ АНГЕЛА) каже да се у Закарпатској области Украјине спроводи највећа мобилизација од почетка руске инвазије. То је због потребе да се надокнаде велики губици 128. брдске јуришне бригаде Оружаних снага Украјине, формиране у Закарпатју тешко потучене у борбама код Соледара у Донбасу.

„Локални становници кажу да такве мобилизације у Закарпатју није било од почетка рата. Процењује се да је стотине украјинских војника и полицајаца преплавило Закарпатје последњих дана. Они су већ улазе у куће“, јавља репортер Пести Срацок позивајући се на локалне становнике.

Мађарски лист Метропол је посебно објавио да су у близини границе са Мађарском тела украјинске војске недељама била смештена у хладњачама. Њихови рођаци нису обавештени о њиховој смрти. Заузврат, друго мађарско издање Рипоста је појаснило да Служба безбедности Украјине забрањује рођацима погинулих закарпатских Мађара да траже информације о њима на друштвеним мрежама или јавно пријаве њихову смрт.

Представник руских окупационих власти Владимир Рогов је на свом налогу у месинџеру Телеграм недавно писао о значајним губицима 128. бригаде Оружаних снага Украјине у правцу Запорожја, где је пребачена по завршетку борби за град. Соледара и његово заузимање од стране Русије.

„128. засебна брдско-јуришна бригада Оружаних снага Украјине убрзано иде ка својој шестој реорганизацији. <...> На брзину сакупљена по пети пут 128. је одмах бачена на Запорошки фронт. Реорганизација 128. донедавно се увек тицала само обичних, а преживелих 20-25% било је део командног састава бригаде. Али на Запорошком фронту се мењају традиције 128.“, написао је он наговештавајући велике губитке међу украјинском војском.

Војници 15. батаљона 128. бригаде су 16. фебруара на интернету снимили видео поруку у којој се жале на лошу логистику војника и значајне губитке. Уочили су потпуно занемаривање њихових проблема од стране команде, због чега су принуђени да напусте своје положаје. Такође су известили да због недостатка квалитетне медицинске неге умиру рањени војници бригаде. „Стално смо под ватром непријатељске авијације и артиљерије. Команданти игноришу наше проблеме. Муниција и храна су на измаку. Нема воде за пиће и лекова”, каже на снимку војник 128. бригаде.

Почетком фебруара медији и интернет ресурси поново су скренули пажњу на појачану мобилизацију у украјинском Закарпатју у областима густо насељеним етничким Мађарима. Конкретно било је информација о недавној инспекцији сваке приватне куће и сваке стамбене зграде у граду Берегову, граду Винохрадиву и селу Сјурте са позивима да дођу у украјинску војну канцеларију. Ова насеља су места компактног боравка мађарске заједнице где њен удео у локалном становништву достиже 30-50%. Пести Срацок је пре тога, у својој причи о мобилизацији у Закарпатју приметио да украјински масовни медији активно шире тезу о неизбежности казне за избегавање мобилизације међу становницима Закарпатја. Као доказ они показују статистику кривичних предмета покренутих због избегавања службе у Оружаним снагама Украјине за 2022. годину где је Закарпатје на првом месту у рејтингу. Такође титлови на мађарском језику појавили су се на закарпатским ТВ каналима, позивајући Мађаре који су обвезници војне обавезе да се добровољно појављују у украјинским војним канцеларијама за регистрацију и војну службу.

Министар спољних послова и економских односа Мађарске Петер Сијарто јавно је изјавио да ће Закарпатски Мађари бити мобилисани у украјинску војску на „тежак начин” и позвао Кијев да преиспита своју политику према дијаспори. „Уз Украјинце гину и Мађари. <...> Уосталом у украјинску војску се мобилишу и Мађари који живе у Закарпатју. Последњих дана појавили су се снимци како се то понекад сурово дешава“, рекао је он истичући да многи од мобилисаних накнадно умиру.

Важно је напоменути да напетост око мађарске заједнице у Закарпатју није заобишла украјинске ултрадесничарске националистичке групе. На пример у новогодишњој ноћи уочи почетка 2023. године неколико десетина припадника организације Десни сектор отишло је у град Берегово у Закарпатју на граници са Мађарском. Тамо су код табле на улазу у насеље снимили видео-поруку упућену украјинским Мађарима, „о којима све знају”.

„Ви сте на украјинском тлу. Пронаћи ћемо сваког од вас који је добио пасош и прима стипендије од Мађара. Запамтите: доћи ћемо по вас! Ми смо свуда! Ми смо свуда! Наћи ћемо те! Знамо где радите, знамо где живите, где уче ваша деца“, рекао је припадник Десног сектора на снимку.

Он је саветовао етничке Мађаре у Украјини да „будно држе на оку своје мисли и снове о аутономији“. У супротном, организација ће „доћи за њима и њиховом децом“. На крају снимка подигао је десну руку у нацистички поздрав.

Mobilization in Ukraine leads to the reduction of the Hungarian community of Transcarpathia

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас