Музеј: Београђани сунчањем на гробовима предака показују непримерени и антицивилизацијски однос према историји

Foto: pixabay.com

Музеј жртава геноцида саопштио је данас да поједини Београђани сунчањем на гробовима предака показују свој непримерени и антицивилизацијски однос у вези са најзначајнијим догађајима националне историје и важним војним меморијалима и местима страдања, због чега апелује на одговорне у локалним самоуправама, у ресорним министарствима и јавним тужилаштвима, да без одлагања реагују на овакве поступке и прописно их санкционишу. Музеј је тако реаговао на понашање једне Београђанке која је недавно Гробље ослободилаца Београда у Другом светском рату изабрала за сунчање.

„Призор који су пре извесног времена забележиле наше колеге, стручњаци Завода за заштиту споменика културе града Београда, сведочи о срамотном и апсолутно недопустивом понашању једне наше суграђанке. Изостанак едукације, као и одговарајућих санкција за овако и њему слично недолично, срамотно и недопустиво понашање резултирало је све чешћим примерима непримереног понашања наших бројних суграђана који војне меморијале, стратишта и губилишта из периода Другог светског рата скрнаве својим понашањем”, наводи се у саопштењу.

Музеј подсећа да је управо Гробље ослободилаца Београда у Другом светском рату један је војних меморијала који су у континуитету изложени честом и непримереном односу већег броја наших суграђана, и да је услед мањка знања, вишка незаинтересованости и изостанка елементарног васпитања, али и недовољне бриге одговорних на градском и националном нивоу, временом је претворен у „простор за бављене спорстким активностима, разбибригу, а однедавно и за сунчање”.

„Такође, Музеј позива ресорна миистарства и органе локалних самоуправа да обезбеде физичко-техничку заштиту најзначајнијих војних меморијала из периода Другог светског рата широм наше земље како би их и на тај начин заштитили од све бројнијих наших суграђана који својим понашањем наносе велику срамоту читавом нашем друштву”, наводи се у саопштењу. Музеј ће, додаје се, у наредном периоду додатно интензивирати образовне програме који, поред осталог, управо и имају за циљ да спрече овакво и њему слично понашање, преноси Танјуг.

Извор: Танјуг/Политика

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас