На данашњи дан, 1995. године, почело је НАТО бомбардовање Републике Српске

Фото: Скриншот Инстаграм

На данашњи дан, 1995. године, почело је НАТО бомбардовање Републике Српске.

У бомбардовању је убијено више од 100 недужних цивила. На положаје ВРС НАТО авијација бацила је 1.026 бомби, а укупна тежина баченог експлозива износила је око 10.000 тона. НАТО злочинци су у акцији, под називом „Намерна сила“, користили радиоактивну муницију са осиромашеним уранијумом, уз објашњење да „она треба Србе у БиХ да доведе за преговарачки сто“.

За бомбардовање Пала, Јахорине, Хаџића, Вогошће, Илијаша и Братунца, који су била под контролом ВРС, НАТО злочинци су користили осиромашени уранијум, а од његових последица умрло је највише бивших становника Општине Хаџићи који су се, након потписивања Дејтонског споразума, преселили на подручје Братунца.

На братуначком гробљу, само четири године након бомбардовања, сахрањено је око 400 умрлих, од којих је већина боловала од неке врсте карцинома. И многи страни војници, који су боравили на овим подручјима у току и након бомбардовања, данас имају сличне здравствене проблеме.

Повод за НАТО агресију била је експлозија на сарајевској пијаци Маркале 28. августа 1995, за коју су оптужени Срби иако је у извештају независне комисије наведено да не постоје јасни докази да су гранате дошле са српских положаја, што је потврдио и Јасуши Акаши, тадашњи изасланик генералног секретара УН за Балкан.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас