На данашњи дан приjе 79 година у логор Јасеновац одведено jе преко 400 мушкараца између 16 и 70 година из шидског села Јамена

genocid

Масовно хапшење српских и ромских становника сремског села Јамена, изведено је у контексту “Акције Виктор Томић”. Хапшење су извршили домобрани и усташе. Слично хапшење спроведено је 17. септембра. Публиковани су поименични подаци о 284 ухапшена српска становника Јамене, међу којима је био велик број жена, и подаци о 115 ромских ухапшених становника овог мјеста, међу којима су већина били жене и дјеца. Према овим подацима, међу ухапшеним Ромима било је 40 дјеце. Јаменачки Роми су сви побијени у логору Јасеновац.

Истога дана и дан касније ухапшено је и 38 становника Петроварадина. Већина ухапшених била је српског поријекла, а међу ухапшенима било је неколико особа хрватског и њемачког поријекла. Ухапшени су депортовани у Сремску Митровицу, а затим у логор Јасеновац, одакле су пуштени током 1942. У логору је страдала једна жена из Петроварадина. Претпоставља се да су за заточене суграђане интервенисали локални Хрвати који су се налазили у структурама власти у Петроварадину.

Јадовно 1942 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас