На данашњи дан рођен је српски сликар Урош Предић

Uros Predic

На данашњи дан, 7. децембра 1857. г., у банатском месту Орловат, рођен је српски сликар Урош Предић. Уз Пају Јовановића, представља највећег уметника из епоха реализма и романтизма. Био је члан Српске краљевске академије и први председник Удружења ликовних уметника Србије.

Насликао је неке од најлепших слика са српским националним мотивима, попут „Косовке девојке“,“Херцеговачких бегунаца“ или „Сирочета на мајчином гробу“, а такође је израдио и портрете многих знаменитих Српкиња и Срба свог времена, попут краљице Наталије Обреновић, Слободана Јовановића, војводе Живојина Мишића, Стевана Стојановића Мокрањца, Ђорђа Вајферта, Стојана Новаковића, Јована Цвијића, Мике Петровића Аласа, Симе Лозанића, Јована Жујовића и многих других.

Преминуо је у Београду, 11. фебруара 1953. г., од последица пада са столице на коју се попео, током рада у свом атељеу, иако је тада био у дубокој старости, са 96 година. Према личној жељи, његови посмртни остаци су сахрањени у родном Орловату, недалеко од Зрењанина.

Припремио: Саша Адамовић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас