Националисти и другосрбијанци удружено нападају министра Вучевића због Куртијевог протеривања Срба са КиМ

Фото: Министарство одбране

Министар одбране и потпредседник Владе Србије Милош Вучевић гостујући у емисији „Фокус“, на б92 је оценио да је поражавајућ податак да је након доласка Куртија 11 посто Срба мање на Косову и Метохији.

– Напустили су Косово и Метохију као вековно огњиште, то је тај тихи егзодус. То је кључни циљ Куртија, да етнички очисти Косово и Метохији од српског становништва. Све што ради, ради у том циљу. Притисак, хапшења, упуцавања, монтирани судски процеси, буквално терор – рекао је Вучевић.

Изјава министра Вучевића о Куртију и етничкој чистки на Косову изазвала је полемике у Србији, посебно у вези Бриселског споразума између Србије и Косова. И десничари, отворени националисти и „ДругоСрбијански“ заговорници сматрају да споразум подразумева уступке Србије како би се постигао мир са Косовом, укључујући и територијалне које могу утицати на останак Срба на Косову.

„ДругоСрбијанскa“ перспективa сугерише да министар Вучевић тврдећи да Курти има за циљ етничку чистку, заправо потврђује српски националистички наратив. Са друге стране, националисти изјаву министра Вучевића тумаче као јачање своје десничарске позиције и схватају као претњу по „своје“ бирачко тело.

Другосрбијанци министра Вучевића желе да прикажу као српског националисту, а његову изјаву користе и како би оспорили политику компромиса са Косовом. Десничари гаје скепсу и одређено непријатељство према међународним споразумима, као и компромисима у Бриселском споразуму.

Изјава Министра Вучевића се из позиције „другосрбијанаца“ суштински користи да би се подржала тврдња Аљбина Куртија да су српски лидери претходно пристали на уступке у Бриселском споразуму и како је ето, Курти „у праву“. Опет, десничари Куртија виде искључиво као непријатеља, а не политичког противника са којим Србија мора да учествује у дијалогу за решење питања Косова и Метохије.

Овакви ексцеси само стварају додатну нестабилност у региону и подстичу дубоке политичке поделе у Србији око питања Косова и Метохије, да би се додатно закомпликовала већ осетљива политичка ситуација.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас