„НАПАДАЧИЦЕ НА ПОРФИРИЈА ТРЕБА ДА СХВАТЕ ДА ЈЕ ВРЕМЕ ДА СТАВЕ ТАЧКУ“ Александар Раковић: Напади на патријарха чисто политикантство

Aleksandar Rakovic

Свети архијерејски сабор Српске православне цркве почео је јуче литургијом у Храму Светог Саве на Врачару коју је предводио патријарх Порфирије.

Данас почиње радни део у крипти Храма Светог Саве на Врачару. Шта се очекује да буду теме сабора СПЦ, истраживала је новинарка Курир ТВ Ивана Јовановић са својим саговорником, историчарем Александром Раковићем.

– Данас је утврђивање дневног реда, потом теме које је припремио Свети архијерејхски синод. Оне ће ићи на разматрање, а потом иду и остале теме које се тичу епархијских архијереја и живота Српске православне цркве по епархијама на просторима на којима је СПЦ. Наравно, једно од питања које никако не може да се заобиђе је косовско-метохијско питање. Поред тога једна од тема биће црквено питање у Македонији. А за остало ћемо видети која питања ће бити стављена на дневни ред – објаснио је Александар Раковић.

Новинарку Ивану Јовановић да ли је црква пред већим изазовима у односу на раније, с обзиром на то шта нам се све дешава у последње две године.

– Ово су уобичајено тешки задаци за СПЦ јер ниједан период у историји њеног деловања није био лак. Нисмо имали срећу да будемо на просторима где би деловање СПЦ могло да буде лако. С тим у вези, изазови су већи, али су и задаци већи. СПЦ је успеча да сачува идентитет српског народа на просторима где српски народ живи током претходних векова. То је велики успех и наставак њене мисије, како очувања православне вере, тако и српског идентитета – сматра Раковић.

Како је рекла новинарка Курир ТВ, и сам патријарх Порфирије био је изложен нападима.

– Напади на патријарха Порфирија су испод сваког нивоа. Они су тенденциозно усмерени да се наруше ауторитети о нашем друштву, вероватно и да се поремете односи мушкараца и жена, да се поремете породични односи. Таквих напада је било и пре 7-8 месеци, када је патријарх говорио на молебану у Београду. Видимо да су ови напади сличног типа и углавном од истих људи. Томе не треба придавати посебан значај с обзиром на то да их треба сматрати политички обојеним. То је политикантство, ништа друго. То се види и по томе што известан број нападача позива на демонстрације против СПЦ током спасовданске литије. А Спасовданска литија се одржава управо за мир и за нашу децу, у спомен страдалима у трагедијама у Београду и Младеновцу. Крајње је непримерено све што се дешава сада. Најбоље је да нападачи, односно нападачице како би оне у родно сензитивном жаргону желели себе да назову, саме схвате да је време да ставе тачку на све ово – закључио је Раковић.

Извор: Курир

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас