Наташа Кандић оптужена за мобинг у Фонду за хуманитарно право

Фото: Скриншот Јутјуб

Наташа Кандић, која је основала Фонд за хуманитарно право, оптужена је да је вршила мобинг.

Саопштење преносимо у целости:

„Синдикално организовани запослени ФХП овим саопштењем желе да скрену пажњу јавности на незаконите поступке оснивачице ФХП Наташе Кандић.

Дана 26. фебруара 2023. године Управни одбор Фондације Фонд за хуманитарно право (УО ФХП) једногласно је усвојио Извештај који се искључиво тиче поступака и утицаја оснивачице ФХП Наташе Кандић на рад запослених те опструисања пројекта РЕКОМ, чија координаторка је била управо Наташа Кандић.

Наиме, у јануару 2023. године председник УО ФХП Иавор Рангелов је, ‘узнемирен извештајима о све лошијем радном амбијенту’, иницирао консултације са особљем, позивајући запослене у ФХП да доставе ‘поверљиве’ дописе УО о свим питањима од интереса за организацију.

У фебруару 2023. године, 14 запослених (63,6%) и једна бивша запослена, која је била у радном односу до јануара 2023, писмено се изјаснило у вези са злостављањем/мобингом од стране Наташе Кандић.

Након завршених консултација, председник УО је именовао Посебну трочлану комисију УО која ће проверити и испитати наводе о мобингу и злостављању од стране Наташе Кандић те дати препоруке за даље поступање.

Након опсежне анализе пријава од преко 60 страница које су доставили запослени у ФХП о злостављању, вређању и омаловажавању којем су изложени од стране оснивачице, УО је утврдио и донео следеће закључке који се тичу Наташе Кандић: лоше поступање према запосленима (малтретирање и употреба увредљивог језика), лоше управљање пројектом РЕКОМ (неиспуњавање циљева и рокова, честе промене методологије, немогућност задржавања и мотивације већ обученог особља) те злоупотребу овлашћења за контролу приступа и кориштења документације у бази података.

Због свега наведеног, 26. фебруара 2023. године, УО ФХП је саветовао извршној директорки ФХП Ивани Жанић да уговор Наташи Кандић као координаторки пројекта РЕКОМ, који је истицао 28. фебруара 2023, не буде продужен.

Извршна директорка је поступила у складу са препорукама, те је на основу истих понудила Наташи Кандић уговор који искључује управљачке функције и онемогућава понављање дела у вези са мобингом запослених који је утврђен од стране УО, но уједно јој омогућава да остане у ФХП и на РЕКОМ пројекту – што је она одбила.

Током марта, априла и маја 2023. године, Наташа Кандић је на разне начине, лично и преко особа које су је у томе подржавале, настојала да угрози рад ФХП и УО, са циљем да поврати контролу над организацијом. Након што је извршној директорки Ивани Жанић престао мандат 15. априла 2023. године, УО је имао рок од 30 дана да изабере новог директора. Чланови УО наклоњени Наташи Кандић, Флоренце Хартманн и Тихомир Лоза, опструисали су избор новог директора, те су преостали чланови УО, који су штитили интересе запослених, због немогућности постизања кворума, поднели оставке 12. маја 2023. године.

Наташа Кандић је искористила ову ситуацију и истог дана, 12. маја 2023, незаконито именовала нови УО, себе за председницу УО, а затим и новог извршног директора. Након свега наведеног, Наташа Кандић се од понедељка 15. маја 2023. године и физички вратила у просторије ФХП, потпуно занемарујући пријаве које су против ње поднесене, изазивајући на тај начин нови стрес код већег дела запослених.

Целокупна ситуација додатно је пореметила процес рада у ФХП, а неки од запослених који су у претходном периоду били изложени мобингу од стране Наташе Кандић су због осећаја анксиозности изазване њеним повратком и немогућности да нормално раде отворили боловање. Од 15. маја до данас, осморо запослених је поднело захтеве за заштиту од злостављања на раду.

Важно је напоменути да систематско злостављање на раду запослених у ФХП од стране Наташе Кандић траје годинама и огледа се у понижавању, вређању, омаловажавању рада и професионалног интегритета запослених, израбљивању, произвољном смањивању зарада, покушајима мешања у приватни живот, итд.

Овај проблем се годинама заташкава и релативизује чињеницом да су радници у другим секторима у Србији изложени горем виду понижавања. Злостављање запослених у ФХП је пример систематског кршења права у оквиру организације која се бави управо заштитом људских права. Игнорисање овог проблема сугерише да радна права не заслужују заштиту попут других људских права

У коначници, Агенција за привредне регистре Републике Србије је 18. маја 2023. године одбацила регистрациону пријаву УО именованог од стране Наташе Кандић и одлуку о избору директора, јер су грубо прекршене одредбе Статута ФХП као и друге законске одредбе.

У Решењу је поред наведеног утврђено да је Наташа Кандић као оснивачица ФХП донела одлуку о именовању чланова УО, што је у супротности са Статутом, те да УО у оставци није именовао нове чланове УО како налаже Закон и Статут. Такође, утврђено је да је УО именован од стране ненадлежног органа (Наташе Кандић) донео одлуку о именовању извршног директора, која се као таква не може сматрати уредном за регистрацију.

У понедељак 15. маја 2023. године, деветоро запослених у ФХП су одлучили да се синдикално организују, након што је тог дана оснивачица ФХП Наташа Кандић незаконито преузела контролу над организацијом. У среду 17. маја 2023. године, запослени су поднели захтев за регистрацију синдикалне организације.

Понављамо да синдикално организовани запослени ФХП овим саопштењем желе да скрену пажњу јавности на незаконите поступке оснивачице ФХП Наташе Кандић. Подсећамо да је ФХП организација изграђена преданим радом стотина људи и да је недопустиво да је оснивачица третира као своје приватно власништво.

Коначно, позивамо све запослене у фондацијама, задужбинама и удружењима грађана, као и заинтересовану јавност, да нам се придруже у борби за стварање достојанствених услова рада у свим организацијама, укључујући и оне које се баве заштитом људских права“.

Извор: b92.net

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас