Не треба факултет, а плата је одлична: За овај посао је довољно да знате само једно

Foto: Screenshot Youtube

Радници никада нису били траженији. У Србији постоји много послова који не захтевају високу стручну спремну, а плата је никада боља.

Да је одлично знање енглеског или неког другог језика довољно да се у данашње време пристојно зарађује, говори пример Земунца Владимира Н, који је са 24 године озбиљно уновчио свој боравак у Америци од пре неколико година.

То му је омогућило да данас, без обзира што није наставио да се образује после средње школе, уз одличне организационе способности месечно зарађује од 60.000 до 80.000 динара. Понекад и више.

Званично се његова позиција зове Сервице Планнер или Фиелд Сервице Цоординатор, а уствари је то нека врста модерног диспечера. Подразумева се да поседује основно знање рада на рачунару, а све додатне обуке, како каже, иду на рачун фирме, пише Курир.

Младих људи који се као Владимир баве овим послом у Србији је све више, а процењује се да постоји и стотинак фирми које их ангажују, са неколико хиљада запослених. Најзахтевнији је посао диспечера који проналази туре и то су такозвани регрутери који траже возаче са америчких листа професионалналаца и спајају их са фирмама којима треба превоз робе. Ово је најчешћа варијанта, али постоје и они који се баве сервисирањем на даљину. Наш саговорник се управо бави организовањем сервисирања банкомата широм света, а све из Београда. Делује невероватно, али уз савремену технологију је, уствари, све врло једноставно.

„После завршене средње школе покушао сам да студирам, али пошто ме учење није превише окупирало одлучио сам да се опробам у овој делатности. И нисам се покајао“, прича овај Земунац.

На питање да ли је напорно, одговара да није увек. Деси се, каже, да понекад посла нема уопште, али и да су пренатрпани, па ни пауза не може да се направи:

„У суштини количина посла зависи од годишњег доба и празника. На пример, зима нам је пеак сеасон, што значи да због божићних и новогодишњих празника много више људи користи банкомате и касе при куповини намирница и поклона. Мој посао је да шаљем техничаре да што пре поправљају кварове на банкоматима и касама, да наручујем делове за њих и да их у што краћем року вратим у функцију“, истиче он.

Владимиров посао захтева сталну концентрацију јер увек мора да се обрати пажња на кварове који су приоритет, али никад не могу да се предвиди где и када до њега може да дође. Зато је неопходно, наводи, имати план Б:

„То изгледа као да предвиђаш где нешто може да се поквари. Зато су потребне одличне организационе способности, јер у смени имам 20 техничара које морам да надгледам, како би све функционисало беспрекорно“, рекао је Владимир.

Одговорност је, тврди Владимир, огромна, пошто си стално у контакту са муштеријама, а то су озбиљне светске компаније, које имају милионске уговоре са компанијом за коју ради и логично је да очекују да им се уговор максимално испоштује.

Плата зависи од смене

Радно време је осам сати за људе који раде за америчко тржиште. Дневна смена је од 13х до 21х, а ноћна почиње када се дневна заврши, па све до пет ујутру. И плата зависи од смене.

Ноћна је боље плаћена, а запослени у Србији поред енглеског говорног подручја покривају и Шпанију, Немачку, Аустрију, па сходно томе се и тражи познавање одређеног језика.

Купац пријављује квар

Ако дође до квара на банкомату, банкарски клијенти су први који се с тим сусрћу. Купац пријављује преко мобилне апликације квар банци, а она додељује задатке.

Сервисни тим их прима такође путем мобилне апликације. Затим се креће уз помоћ Гоогле Мапс у решавање проблема. Квар се пријављује помоц́у фотографије, белешке или било ког другог прилога.

Извор: Курир

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас