НЕМЦИ СЕ МАСОВНО СЕЛЕ У ОВУ ДРЖАВУ – ПОРЕСКИ РАЈ: Живе на мору, лукс станови јефтинији него у БГ! Уштеде и 500€ месечно

Скриншот: Јутјуб

Све више немачких пензионера се сели у Грчку због мањих пореза и трошкова живота.

Све више пензионера из Немачке одлази да живи у иностранству због јефтинијих животних трошкова и нижих пореза. Немачки медији преносе причу о пару из Улма који је одлучио да се пресели у јефтинију Грчку.

Немачки медији наводе да је Грчка порески рај за пензионере. Туристичка земља је ову титулу добила захваљујуц́и великодушним законима којима су Грци посебно желели да привуку немачке пензионере.

Конкретно, свако ко проведе више од пола године у Грчкој мора да плати порез, што немачким пензионерима није тешко. За пензионере то значи само плац́ање пореза од само седам одсто. Изнајмљивање стана од 140 квадрата кошта 550 евра.

Лепо време, нижи трошкови живота и мање пореско оптерец́ење. Звучи као сан за стотине пензионера који вец́ живе у Грчкој. Брачни пар Манфред и Карин Ројтер, 65-годишњи пензионер и његова 63-годишња супруга, преселили су се на популарно острво Крит.

Живот у Немачкој је све скупљи и за њих двоје је било јасно шта желе: „Одлучујуц́и фактор је био где можемо да добијемо најбољи могуц́и квалитет живота од моје пензије од скоро 1.700 евра“, рекао је Ројтер медијима.

Пар је напустио свој дом у Улму и одважио се да се пресели на Крит. За само 550 евра најма њих двоје живе на 140 четворних метара, с три терасе и само десетак минута од плаже“, укључујући и поглед на море. Додатни трошкови, тј. струја, грејање, вода и остало износе 75 евра месечно.

На намирнице, аутомобиле, лекове, уговоре за мобилни и мачју храну потроше још 571 евра. Немачки медији су израчунали како укупни месечни трошкови за двее особе у овом случају износе 1.196 евра.

То значи како пар може штведи чак 500 евра месечно. За Манфреда би то било “незамисливо” у Немачкој.

Селидба у пензији: Ово треба имати на уму
Колико год то лепо звучало, пресељење у другу земљу није једноставно. Селидба у страну земљу захтева пуно припрема. Између осталог, морате се побринути за боравишну дозволу, социјално осигурање или банковне рачуне.

Ако планирате да се селите у поодмаклим годинама, обавестите и немачко пензијско осигурање. Уосталом, онда се приходи или пензије морају пренети у другу земљу. Исто тако, локална медицинска нега треба да испуњава добре стандарде.

Такође, у новом окружењу, прво се морате поново повезати са друштвом. Не треба занемарити ни могуц́е језичке баријере.

Извор: Мондо, Фениx

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас