Ненад Стевановић: СУДБИНА РУСИЈЕ И СПЕЦИЈАЛНА ВОЈНА ОПЕРАЦИЈА

Фото: РТВ

СУДБИНА РУСИЈЕ И СПЕЦИЈАЛНА ВОЈНА ОПЕРАЦИЈА

Нећу причати да ли сам неки Русофил или не, Путинофил и историјски гледано, они нам и јесу и нису баш помагали, поготово стварањем Бугарске егзархије у 19. веку, на штету Срба и Србије. Нећу помињати да имам блиског рођака тамо, који каже да и поред свега, живи одлично, да има свега у изобиљу, да добро зарађује и да помишља да одведе породицу. Зашто бих.

Не бих се ни задржавао на историјским чињеницама од Кијевске Русије, преко Октобарске револуције, стварања СССР-а, круцијалних момената нпр. од стварања Украјине од више ентитета, заокруживање граница после другог светског рата, распад велике државе, без решавања Руског питања (што се и нама Србима десило нелегитимним одлукама АВНОЈ-а), позивом да Украјина уђе у НАТО 2008. године, обојеним револуцијама, поготово „Мајданом“ 2014., повратком Крима, огромном улогом Америчких политичара у свему томе, непоштовање Минских споразума…, јер све то увертира за оно што се десило 24. фебруара 2022. То све може да се истражи без додатних објашњења!

Не знам чак, колико је битно поменути да део народа није желео да прихвати насилно рушење легалне власти или бомбардовање цивила авионима, 50 спаљених Руса у Одеси, живих људи! Ко још то памти!?

Задржаћу се на „Специјалној Војној Операцији“ из потребе да људи покушају да ишта схвате, ЈЕР УПОРНО, ИЗ НЕЗНАНИХ РАЗЛОГА, НЕ СЛУШАЈУ НИШТА ШТА Руси говоре и поручују, мислећи да довека могу тако кињити читав свет и измишљати правила. Нисам војни стручњак, али имам доста ратних искустава, што ми дозвољава да изнесем своја запажања. Годину и по дана помно пратим све што се може пратити, разне аналитичаре домаће и стране, војне стручњаке, велики број телеграм канала…

Зашто СВО? Јер ствари увек треба називати правим именом. Многи мисле и верују да су ствари кренуле 24. фебруара 2022., али да ли је тако? Многима треба рећи истину, навести чињенице и убедити их у заблуде и лошу пропаганду. Све ово време се уствари, највише питам, шта људи гледају, шта прате, читају, када су тотално неупућени у догађаје и стање на терену, мада има и верујем, плаћених агената, са „својим“ информацијама које пласирају и стварају забуну.

Елем, никаквих  „три дана“ и освајања Кијева није било у плану. Школски пример наседања на западни наратив! Операција је успешно класично одвлачење пажње са других циљева и сви су насели. Први добар потез. Трајало је колико треба, са сасвим довољном силом и тај циљ је постигнут. Притисак на преговоре. Нико на свету, сем руског ужег руководства, нема представу, али може да прича шта год хоће и  нема планове Кремља, и не зна апсолутно ништа, али може да закључује по потезима.

Преговори су почели, чак је убијен и један преговарач, дошло се у Турској до потписивања и? Англосаксонци једноставно не желе мир! Све време су радили да Руси уђу у  конфликт, са планом да стратешки поразе Русију и смене Путина. Факат – крај приче.

Уз све почетне грешке руског ФСБ-а и неких прорачуна, почетна фаза је завршила прилично успешно. Потврда је повлачење снага око Кијева, као резултат договора. 01. 04.2022. операција је била готова! Истина је потврђена ових дана и документована. Следи намештаљка у Бучи, Крематорску, притисци и прелаз на план „Б“ тј. друга фаза у којој се Украјина наоружава, а руске трупе консолидују!

У међувремену колективни Запад намеће санкције без преседана, са све оним несрећним сајмом мачака и врши толику русофобију да је искрено, веома сумњиво, несхватљиво, отужно и веома штетно за оне који их уводе, што смо видели, од којих само Америка има неку корист! Значи спремали су се, али…

А сад нешто оо војној тактици. Искрено, ништа генијалније нисам прочитао, чуо нити видео у животу! Бројчано слабија армија, са ограниченим средствима, напада четврту армију света, која је на самом почетку сукоба имала око 700 хиљада војника, добро утврђине положаје, импозантну технику и у потпуности спремна да заузме „побуњене регије“, уз НАТО обуку и инструкторе, задаје такав ударац да је сада, после више од годину дана, украјинска војска у десетом кругу мобилизације, малте не очишћена од страних плаћеника и нацистичких формација и, по неким западним аналитичарима, измењала састав, изгубила преко пола милиона људства, 3 комплетне армије и десеткована до непрепознатљивости! Како? Једноставно. Успостављањем стабилне линије фронта и активном одбраном! Просто фасцинантно!

Уз све грешке руског генералштаба и обавештајних служби (војни сукоб је), прилагођавања стању на терену, малим бројем људства (зато се и зове СВО, а не рат), снаге РФ су учиниле немогуће уз минималне губитке 10:1. Дуго, у најмању руку, чудно најављивана контраофанзива „НАТО-Украјине“ се полако завршава уз катастрофалне последице по несрећне Украјинце, руска статична тактика, показује сву своју генијалност. Потврда свега што сам навео, је стидљива промена реторике западних медија!

До душе, не требе занемаривати отпор оружаних снага Украјине и дела украјинског народа, који не желе да имају везе са руским светом, улогу Америке и НАТО-а што се политике, новца, стратешке и пропагандне подршке, али поништавањем истих на терену, Русима требе одати признање.

Не бих се овим путем много ни освртао на инфантилне поступке западних налогодаваца и украјинсих служби, тоталним промашајима терористичких напада на руску инфраструктуру и цивилне објете и жртве (гасоводи, аеродроми, кримски мост, Домбас…), а сваки потез им је, уз сав покушај оправданости, све глупљи и глупљи, јер смо видели како то на крају завршава, што, по мом личном мишљењу и треба тако да буде, јер у стању немоћи, злочинци посежу за свим могућим средствима, што смо и ми осетили деведесетих година на својој кожи, а „несразмеран одговор“ руске стране је све болнији и трагичнији!

Не треба сумњати, је намера Русије да оствари све своје зацртане циљеве, уобличене у саопштењу пре саме интервенције, је демилитаризација, денацификација и враћање на стање из 1997. године. Посебан осврт, неком другом приликом, бих дао на стратешку сарадњу Русије и Кине и историјски споразум од 500 речи, који ћемо ускоро сви осетити!

Волели, не волели Русију, Русе, Путина, морамо се сложити у једном. То је велика, моћна, самодовољна земља, преуна природних лепота и ресурса, круцијално, свима потребних. Можда једнога дана, када све ово заврши и одем да видим те хваљене чари, Божје баште и прву војну силу на свету!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас