Никола Миковић: Зашто се све више европских земаља окреће Кини за сарадњу

kina srbija

Зашто се све више европских земаља окреће Кини за сарадњу

Никола Миковић

Упркос притисцима из Вашингтона да се раскине веза с другом највећом светском економијом, низ европских земаља и даље има за циљ јачање трговинских и инвестиционих веза са Кином. Надолазећа посета кинеског председника Си Ђинпинга Европи је доказ чврстих веза између Пекинга и Брисела.

Годинама, Кина је постала један од најважнијих трговинских партнера Европске уније. У 2023. години, Кина је била највећи партнер ЕУ-а у увозу робе – 20,5 процената – затим следе САД, Велика Британија, Швајцарска и Норвешка. У међувремену, Кина је такође укључена у изградњу бројних инфраструктурних пројеката широм континента.

Кинеска економска моћ и политичка воља да пружи глобалне јавне добра одређују њену популарност у Европи. Узмимо Србију као пример. Упркос неким песимистичким гласовима који позивају европске земље да се удаље од Кине, Србија поздравља инвестиције из Кине и сарадњу на различитим нивоима сa том земљом.

Будући да је у ономе што многи аналитичари виде као „вечита чекаоница ЕУ-а“, Србија активно развија чврсто пријатељство са Кином. Прошле године, влада Србије потписала је споразум о слободној трговини (СТА) с Кином, који је први те врсте потписан од стране Пекинга с неком земљом из Централне и Источне Европе. У јануару 2024, Кина је пристала да инвестира 2,18 милијарди долара у Србију како би изградила ветропарк снаге 1,5 GW, соларну електрану снаге 500 MW и постројење за производњу водоника.

Поред економске сарадње, Београд и Пекинг активно развијају и блиске дипломатске и политичке везе. Кина је вољна да ојача размену на високом нивоу и планира будућу сарадњу са Србијом, како би подигла односе Кина-Србија на виши ниво, изјавио је кинески министар спољних послова Ванг Ји у фебруару ове године.

Односи Кина-Србија су се ојачали под председником Си Ђинпингom. Према медијским извештајима, очекује се да ће Си, током своје европске турнеје, посетити Београд око 25. годишњице НАТО бомбардовања некадашње кинеске амбасаде у том граду. Приликом посете Србији 2016. године, Си је постао први лидер Кине који се поклонио на месту некадашње амбасаде која је уништена у бомбардовању Србије 1999-те.

Си Ђинпинг у време посете Србији 2016-те посетио и место где је била уништена кинеска амбасада у Београду од стране НАТО-а током рата 1999-те
Си Ђинпинг у време посете Србији 2016-те је обишао и место где је била амбасада Кине у Београду које је уништена од стране НАТО-а током рата 1999-те

Након посете Србији, очекује се да ће Си посетити и Мађарску. Као прва европска земља која се придружила Иницијативи Појас и Пут (BRI) Кине, Мађарска има за циљ да повећа своју трговину и ојача економију учешћем у различитим пројектима BRI-а. Железница Будимпешта-Београд – која повезује престонице Мађарске и Србије – један је од најважнијих пројеката. Очекује се да ће кинеске компаније које послују у Србији до краја године завршити изградњу српског дела железнице. Po завршетку пруге, време путовања између Београда и Будимпеште требало би да се скрати са осам на око три сата.

Национални интереси одређују жељу Европе за развојем блиских односа са Кином. С обзиром на то да се глобална економија помера са Запада на Исток, европске земље, укључујући Србију и Мађарску, теже проширењу и продубљивању прагматичних кооперативних односа са Азијом. Упркос притисцима САД-а, европске земље су неодлучне да се удаље од профитабилног кинеског тржишта и немају интерес да се удаље од Кине.

С обзиром на дубоку економску међузависност између ЕУ-а и Кине, европски лидери вероватно неће бити вољни да упадну у замке конфронтација са Пекингом.

Поред тога, трансформација Кине из примаоца у пружаоца глобалних јавних добара значи да је сарадња с Пекингом за многе европске земље пожељнији избор од придруживања анти-пекиншком блоку Вашингтона. За већину чланица ЕУ-а, национални интереси одређују да је сарадња с Кином прави избор.

Никола Миковић

Напомена уредника: Никола Миковић, специјални коментатор за актуелне догађаје на CGTN-у, независни новинар из Србије. Претежно покрива питања спољне политике Русије, Украјине и Белорусије и пише за више интернет магазина. Чланак одражава ставове аутора, а не нужно и ставове CGTN-а.

текст првобитно објављено на CGTN

https://news.cgtn.com/news/2024-05-02/Why-more-European-countries-are-turning-to-China-for-cooperation-1tdOALET7hu/p.html

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас