Никотинска вакцина против короне – ускоро

Share on facebook
Share on vk
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp
viber_image_2021-10-14_11-53-48-719

Kанадска биотехнолошка компанија Медицаго на прагу је производње нове вакцине против коронавируса, користећи релативно нову технологију. Њена вакцина, која је у трећој фази клиничког испитивања у бројним земљама, посебна је по томе што се добија из биљака.

Kласичне вакцине, производе се у сложеним биореакторима, у којима се у стерилним и контролисаним условима биране животињске ћелије инфицирају вирусом или деловима генетског кода вируса, како би их натерали да производе копије вируса или антигена. Инкубација у биореакторима траје недељама, након чега ћелије пролазе захтеван процес прочишћавања пре него што се пакују у бочице.

Биореактори су скупи, захтевају високообучено особље, и долазе уз велик ризик контаминације узорка – један од разлога зашто је Европа почетком године имала велику несташицу Астразенека вакцине. Вишенедељна производња може бити компромитована у тренутку, након чега се цела контаминирана залиха мора бацити.

Производња вакцине из биљака, с друге стране, користи биљке као природне биореакторе, а коначни производ су честице налик вирусима, које наш имунисистем препознаје као потенцијалну претњу и стога производи одговарајућа антитела која ће деловати и против правих вируса.

Сама технологија постоји око три деценије, а научници су досад експериментисали с разним биљкама као потенцијалним природним биореакторима – кромпирима, рижом, кукурузом и зеленом салатом – али нити једна од тих вакцина досад није одобрена за коришћење на људима.

Нити једна од експерименталних вакцина досад није доспела до завршне фазе клиничког тестирања. Професорица микробиологије са Универзитета Kорнел Kатлен Хеферон рекла је за Натионал Геограпхиц како се то није догодило зато што су вакцине била мање делотворне или несигурне за кориштење, него због мањка регулаторног оквира за нове технологије вакцине те због тадашње несклоности инвестирању у биотехнологију.

Ново Медикагова вакцина засад је испробана у Kанади, Сједињеним Државама, Уједињеном Kраљевству, Бразилу и Аргентини и његови творци уверени су да ће у ближој будућности добити одобрење канадских регулатора, као и јапанских.

Велик инвеститор у Медикаго компанији је и духански див Филип Морис, који у компанији држи око 25 одсто удела па није изненађење да компанија као биореакторе за вакцину користи биљку из породице дувана, Ницотиану бентхамиану. Реч је о аустралијској аутохтоној сорти, блиском рођаку дувана који се користи у производњи цигарета, коју су аустралијски домороци конзумирали као стимуланс.

У постројењу Медикагоа у америчкој савезној држави Северној Kаролини, роботске руке скупљају младице бентхамиане, окрећу их наопачке и умачу у посуду с течности у којој су милиони агробактерија. Реч је о бактеријама које природно заразе биљке, а у овом су постројењу модификоване како би садржавале мали део генетског материјала вируса САРС ЦоВ-2. Мајушни вакуум повуче течност из корења да се лишће смежура, потом отпушта, а лишће упија купку препуну бактерија, која се шири кроз целу биљку.

Већина посла ту је заправо завршена. Младице су претворене у биореакторе, а бактерије су пренеле вирални ДНK у станице биљке. Док биљка буде расла, њене ће ћелије производити велике количине антигена, честица налик вирусу које саме по себи нису заразне, али ће подстаћи имунолошку реакцију код људи.

Цео процес траје пет до шест дана, након чега се лишће бере, сецка на комадиће и потом умаче у ензимској купки која ослобађа антитела. У следећем кораку, антитела се изолују од осталих делова биљке и спремна су за производњу вакцине.

Б92

Share on facebook
Share on vk
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Share on facebook
Share on vk
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp
Најновије

Запрати нас