Нова чешка влада неће обавезну вакцинацију упркос рекорду од скоро 26.000 новозражених

Share on facebook
Share on vk
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp
ceska

Будућа чешка влада пет странака деснице и центра не жели да уводи обавезну вакцинацију Чеха против ковид-19 иако је у уторак поново оборен црни рекорд од почетка пандемије – 25.864 новозаражена вирусом корона, саопштио је данас будући премијер Петр Фијала.

„Овај талас ковид-19 више не можемо да зауставимо. Сви морају да се усредсреде на то да болнице издрже прилив ковид-19 пацијената. Важно је да се припремимо за нове таласе боље тако да више никада не допустимо да доспеју да овако претећих бројева“, казао је Фијала на конференцији за новинаре лидера пет странака будуће владе о њеним намерама у борби против пандемије.

Фијала је казао да ће се нова влада руководити попуњеношћу болница и интензивне неге као главним критеријумом на основу кога ће се доносити мере.

Будућа влада такође намерава да укине меру коју је од 22. новембра увера влада у оставци премијера Андреја Бабиша да у угоститељске објекте, хотеле, на спортске и културне манифестације могу само вакцинисани и они који су прележали ковид-19, док ПЦР тестови више не важе.

Захваљујући тој мери Чеси су поново похитали да се вакцинишу и у неким центрима за вакцинацију без регистрације се стварају чак и вишечасовни редови.

„Тестирање је добар пут, резултат би требало да важи 72 сата. ПЦР је улазница која информише да тај човек у том тренутку када има негативни тест није ризик за своју околину. Обавезна вакцинација није пут, обавезна вакцинација само још више поларизује друштво“, казао је данас новинарима будући министар здравља Властимил Валек.

Уколико, међутим, разне коморе и удружења разних професија, рецимо лекара, или запослених у домовима за старе буду хтеле да уведу за своје чланове обавезну вакцинацију будућа влада ће то подржати.

Будући премијер Фијала обећао је да се неће више затварати школе у којима ће тестирања бити обављана једном недељно а предлаже да се помогне у борби против овог таласа тако што би продужио ђацима божићни распуст, који би почео 18. децембра.

Експерти будуће владе верују да би помогло и то да се боље координира узајамна помоћ болница, којима већ помаже армија а добровољно и студенти медицине али и то да се повећа капацитет за ПЦР тестове са садашњих 100.000 дневно на 200.000 и коначно да почне ефикасно трасирање контаката заражених.

Влада жели да скрати и рок за трећу дозу вакцине са пола године на пет месеци а ко игнорише трећу дозу мораће да се тестира као да и није вакцинисан.

У Чешкој се од почетка пандемије ковид-19 вирусом корона заразило већ преко два милиона људи а преминуло је 32.408 међу њима, 6,28 милиона је вакцинисано а додатну трећу дозу примило је 674.428 Чеха.

Иако прошле и ове седмице из дана у дан падају рекорди дневног прираштаја новозаражених стање у болницама није критично као што је било у најцрњим данима пандемије када је у болницама леажало преко 9.000 ковид-19 пацијената а преко 2.000 на интензивној нези и респираторима.

Тренуто су хоспитализована због ковида-19 5.602 пацијента, од тога је на интензивној нези и респираторима 799 пацијената, највише од средине априла ове године када је тај талас тада почео да јењава а 70 одсто њих на интензивној нези су невакцинисани.

Данас

Share on facebook
Share on vk
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Share on facebook
Share on vk
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp
Најновије

Запрати нас