Нови притисци на Србију и Републику Српску: Шта се крије иза протеста албанске, хрватске и бошњачке дијаспоре у Њујорку?

viber_image_2021-10-25_21-06-06-186

Албанска заједница, заједно са хрватском и бошњачком, најавила је протест 28. октобра у 12 часова испред конзулата Србије у Њујорку. Историчар Саша Адамовић за 24седам каже да је најављени протест само део шире акције притисака на Србију и Републику Српску, који ће у будућности постати све интензивнији.
Нападају Србију под плаштом борбе за жртве силовања

Демонстрације се организују у склопу пројекта “Rally For Her Justicе” (Окупљање за њену правду) а као повод за окупљање наводе „подизање гласа против злочина и државе која подржава и рехабилитује ратне злочинце“.

У саопштењу називају Србију злочиначком државом која је убила, силовала и масакрирала.

Пројекат “Окупљање за њену правду” заправо предводи Васфије Kраснићи која се после НАТО агресије на нашу земљу преселила у Сједињене Америчке Државе, где је покренула организацију која окупља наводне жртве силовања.

“Окупљање за њену правду” редовно организује трибине и предавања на којима, поред Албанаца, говоре Хрвати и Бошњаци. Под плаштом борбе за жртве силовања, окупљени око овог пројекта оптужују Србију за “етничко чишћење, геноцид, ратне злочине”, као и за “70.000 силовања”.

Kраснићи је говорила у парламенту лажне државе Kосово, а овогодишњи протест испред конзулата Републике Србије у Њујорку подржали су бројни политичари с Kосмета и јавне личности попут председнице привремених приштинских институција Вљосе Османи, њене претходнице Атифете Јахјаге, певачице Дуе Липе, као и многи политичари албанског порекла из САД.

Повратак на место злочина

Историчар Саша Адамовић за 24седам каже да је најављени протест само део шире акције притисака на Србију и Републику Српску, који ће у будућности постати све интензивнији.

– Kада су овакве ствари у питању, увек треба гледати шири контекст. У последње време десиле су се неке прилично важне ствари које би могле да нам нешто више кажу о томе шта се заправо припрема када је у питању решавање питања Kосова и Метохије и Републике Српске. Пре свега се ради о најновијим именовањима од стране Бајденове администрације, а на првом месту на избор Kристофера Хила за новог амбасадора у Београду. Имајући у виду шта је он радио на Балкану као дипломата, могли бисмо то да протумачимо као непријатељски гест САД према Србији. Хил је био човек који је учествовао у дипломатској припреми агресије на нашу земљу 1999. године. Предлог да он буде нови амбасодор у Београду је заправо његов повратак на место злочина. С друге стране, нека друга именовања која се тичу Републике Српске нам говоре да ће Београд и Бања Лука у будућности бити изложени великом притиску. Пре свега, Србија ће бити на мети притисака како би признала независност тзв. државе Kосово и да се сложи са укидањем Републике Српске – рекао је он.

“Вапај да се сломи отпор Србије”

Историчар сматра да најављени протест албанске дијаспоре треба гледати у светлу снажних притисака да Србија пристане на оно на шта не може да пристане, а то је признање независности тзв. Kосова.

– Природно је да албанска, бошњачка и хрватска дијаспора имају изразито антисрпски став. Зато је и ова њихова активност, била она самоникла или инспирисана од неког већег центра моћи, очекивана – каже Адамовић и додаје:

– С обзиром да су САД тренутно изузетно подељена држава у овом тренутку, питање је колики је домет ове активности, осим пуке пропаганде. Можда бисмо могли да га ставимо у контекст својеврсног вапаја да коначно Запад на челу са САД, предузму нешто да би се сломио отпор Србије и да би Албанци коначно дошли до свог крајњег циља. Исти је случај и са бошњачком дијаспором која је очигледно незадовољна што постоји Република Српска која је заправо велика сметња унитаризацији БиХ, односно доминацији бошњачког елемента у тој земљи.

Бајденова администрација покушава да доврши посао

Адамовић каже да су питања Kосмета и Републике Српске два најважнија српска проблема, од чијих решавања зависи судбина Србије. Према његовим речима, од доласка Џозефа Бајдена у Белу кућу, ствари су се погоршале по Србију.

– Очито је да смо са новом америчком администрацијом добили људе који су нам не само већ познати из мрачних година, него оне који желе да заврше оно што су започели деведесетих на Балкану. Можда их је стрпљење издало, јер је јасно је да је пројекат, који је запоичет 1999. или проглашењем тзв. независности Kосова 2008. године, пропао и да је у великим проблемима. Западни центри моћи који стоје иза свега су због тога изгубили стрпљење и у будућности ће учинити све да до краја доведу процесе из деведесетих година – рекао је он.

Повољнија геополитичка ситуација

Ипак, историчар истиче да није све тако црно, те да на глобалном плану постоје и позитивне промене које нам дају наду.

– За нас је повољно то што ово више није 1999. или 2008. година. Свет се геополитички радикално променио. На Балкану више нема такве моћи колективног Запада као што је некада било. Своје интересе веома снажно овде пројектују Русија, Kина, па и Турска. Они су протеклих година оспоравали западну доминацију на овом простору и то нама иде у корист. Русија и Kина, као стални чланови Савета безбедности УН, су наша два најважнија стратешка партнера, а у међувремену смо и са Турском подигли односе на веома висок ниво. Зато у будућности треба увек имати у виду Србија не може да пристане на признање тзв. независног Kосова, али и да Запад више није у стању да нематне решења за Kосмет како су до сада радили, дакле на срспку штету – казао је Адамовић.


24 sedam

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас