Нови Зеланд, ступио на снагу Закон о избору краја живота

eutanazija

На Новом Зеланду ступио је на снагу закон о еутаназији, који се званично зове Закон о избору краја живота. Асистирано самоубиство моћи ће да тражи свака терминално болесна особа, којој је остало мање од шест месеци живота.

Oктобра 2020. године две трећине (65,1 одсто) Новозеланђана гласало је на референдуму за усвајање Закона о избору краја живота.

Два лекара морају да се сложе да је пацијент добро обавештен и да су испуњени други законски критеријуми, а право ће имати само особа са терминалном болешћу којој је преостало мање од шест месеци живота.

Странка АЦТ, која је предложила закон о еутаназији у новозеландском парламенту, рекла је да он пружа избор, контролу и саосећање за оне који пате.

С друге стране, поједини сматрају да је тиме само појачана неједнакост, уз бојазан да би се помоћ при умирању могла искористити за уштеду трошкова здравствене заштите и погоршање дискриминације мањинских Маора и становника пацифичких острва.

Још није јасно колико Новозеланђана може да затражи помоћ при умирању, али тамошње Министарство здравља процењује да би се до 950 људи могло пријавити сваке године, а до 350 би добило дозволу да то и учини.

РТС

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас