Одбранимо своје право на похађање Верске наставе

Screenshot_1178

Јавно указивање Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија на злонамерно поступање неких директора основних и средњих школа у Републици Србији према сопственим ученицима и њиховим родитељима (ОВДЕ) изазвало је буру реакција у јавности.

Допис Председника Скупштине Општине Трстеник под бр: Сл/2024 од 01.07.2024. године (у прилогу) јавно је сведочанство да су поједини државни органи узели у обзир апел Његове Светости и установили тачност Његових тврдњи. Нажалост, допис сведочи да се ни после две године од апела ствари нису значајно промениле.

Довољно је напоменути да је у току школске 2023/24. године просветна инспекција утврдила неправилности у вези са извођењем Верске наставе у чак двадесет и једној београдској школи. У појединим београдским гимназијама групе за Верску наставу садржале се неретко и више од 45 ученика, што је практично онемогућило извођење наставе.

Овим путем још једном апелујемо на јавност, пре свега на родитеље и ученике, и позивамо их да остваре и одбране своје право на похађање Верске наставе ма којој верској заједници припадали. Позивамо директоре школа и надлежне органе да заштите и поштују права верујућих људи и њихове деце који су апсолутна већина у нашем друштву.

Извор: СПЦ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас