Одржан скуп подршке Милошу Ковићу, огласио се Филозофски факултет

viber_image_2021-11-01_20-34-02-179
Студенти су поручили да стручну комисију факултета чине професори који су у сукобу интереса, јер су против Ковића поднели кривичне и прекршајне тужбе, и затражили да они буду изузети

Протест „Стоп прогону професора Милоша Ковића“ одржан је данас у 11 сати испред Филозофског факултета у Београду. Више стотина студената, професора и грађана окупило се у знак подршке српском историчару јер верују да му, уместо академског напредовања у звање редовног професора, прети избацивање с факултета због, како кажу, вишегодишњег прогона.

Студенти су поручили да стручну комисију факултета чине професори који су у сукобу интереса, јер су против Ковића поднели кривичне и прекршајне тужбе, и затражили да они буду изузети како би Ковић остварио права на непристрасну комисију која ће да објективно процени његова научна и педагошка достигнућа.

Ако захтев не буде испуњен, студенти организатори скупа су најавили да ће наставити да протестују. Ковићу, иначе, у јуну истиче звање ванредног професора, а он испуњава све услове за избор у звање редовног професора на Филозофском факултету.

Протест у знак подршке Милошу Ковићу

Студент мастер студија историје Филозофског факултета Ђорђе Николић рекао је да су се окупили да изразе солидарност и подигну глас против неправедног прогона Милоша Ковића и додао да то није први пут да се професори протерују с Филозофског факултета.

„У року од три године, из наставе на Филозофском факултету су удаљени професори Александар Фотић, Маја Николић и Небојша Шулетић. И тада смо апеловали на јавност, али сада смо одлучили да подигнемо све на виши ниво и не допустимо да се квалитетан научни кадар избаци с Филозофског факултета. Тражимо од декана да реагује сходно Закону и прописима Статута факултета и да, с обзиром на мутну ситуацију на Одељењу за историју, узме ствар у своје руке и именује независну комисију“, казао је Николић.

Марија Мијовић, дипломирани политиколог Факултета политичких наука, сматра да је Ковић нечасно и незаконито дискриминисан и да је мета прогона, као и да је дужност студената да буду на протесту да би одбранили истину, домовину и Универзитет.

„Неко од нас би то могао да буде сутра. Данас је срамота бити Србин и патриота. Не бих волела да наша деца уче историју коју им пропагирају присталице НАТО-а, већ праву српску историју коју сви треба да знамо“, истакла је Марија Мијовић.

Зоран Јовановић, који је дипломирао на Одељењу за историју Филозофског факултета, а који је, како је рекао, због прогона професора који су се тамо догађали прешао на Одељење за класничне науке, нагласио је да су се окупили да, осим Kовића, подрже и његове студенте, који такође, како је напоменуо, трпе тортуру.

„До сада смо имали неколико случајева у којима су његови докторанди, с написаном докторском дисертацијом, због тога што је Никола Самарџић наметао своју комисију, морали да напусте Филозофски факултет Универзитета у Београду и да се пребаце на неки други универзитет у Србији“, рекао је Јовановић.

Студент Филолошког факултета Милош Милићевић дошао је да искаже подршку у име свих студената који нису с Филозофског факултета:

„Дошао сам да подржим да се такве ствари не допусте, да један квалитетан професор, који је оксфордски ђак, с аутентичном српском идејом, који на педагошки и сваки други начин представља пример интелектуалца, буде злостављан од стране једне одређене групе“.

Факултет на потезу

Ковић је на скупу за „Спутњик“ рекао да се доценти и ванредни професори последњих година систематски одстрањују с Филозофског факултета и да је сада дошао ред на њега.

„Овде је реч о сукобу интереса који у потпуности одговара ономе у Кодексу професионалне етике Београдског универзитета или Закону о општем управном поступку. Овде је можда основни проблем што имате једне критеријуме за професоре Филозофског факултета, а потпуно друге за Милоша Ковића. Ово је школски пример дискриминације. Лопта је сад у дворишту управе Факултета и декана Данијела Синанија“, истакао је Ковић.

Седница кадровске комисије Филозофског факултета биће одржана у уторак. На интернету је покренута и „Петиција подршке Милошу Ковићу“ коју је до сада потписало више од 2.000 људи.

Подсетимо, Ковић тврди да група професора, предвођена Николом Самарџићем, покушава да осујети његов избор у редовног професора иако за то испуњава све услове и наглашава да је реч о политичком прогону.

„Овде је реч о томе каква ће се историја предавати нашој деци. Да ли ће у школама и на универзитетима слушати НАТО историју српског народа, или хашку интерпретацију српске историје, како ја то понављам већ годинама, или оно што је права историја која је наука, која је ствар струке“, рекао је Kовић раније за „Спутњик“.

Саопштење Филозофског факултета

Поводом све учесталијих медијских наступа проф. др Милоша Ковића, у којима се износе неистине којима се нарушава углед наше установе и колегиница и колега, у жељи да јавност буде потпуно и непристрасно информисана, Управа Филозофског факултета Универзитета у Београду саопштава:

Управа Филозофског факултета одлучно одбацује политизацију процедуре за избор у наставно звање за радно место из области Општа историја новог века и оптужбе да се проф. Ковићу због његових политичких ставова онемогућава напредовање. Чврст став Управе факултета је да ова академска институција, са преко 5.000 студената и 431 наставником и сарадником, не треба да буде увучена ни у чије политичке или приватне обрачуне јер такво понашање не доликује ниједном, а камоли најстаријем факултету Универзитета у Београду. Зато желимо да јавност обавестимо искључиво о чињеницама.

Одељење за историју Филозофског факултета је у петак 29. октобра 2021. године изабрало Комисију за писање реферата за једног ванредног професора. Ова одлука донета је са готово двотрећинском већином. Реч је о редовној и регуларној процедури која се одвија у потпуности у складу са свим важећим законима и прописима, те стога најодлучније одбацујемо тврдње да се над професором Ковићем спроводи прогон.

Када је реч о процедури за избор у више звање (редовног професора, на пример) она је усклађена са процедурама на Универзитету и подразумева кумулативно испуњавање два услова: да Одељење на коме наставник предаје кроз прописану процедуру изрази потребу за наставником у вишем звању и да кандидат који се пријави испуњава услове за избор у звање (о чему одлучује Комисија за писање реферата). Иницијатива за избор у одређено звање је у потпуности у ингеренцији Одељења за историју.

Такође, благовремено подносећи предлог за покретање поступка за избор наставника у звање за ужу научну област и за именовање Комисије за писање реферата, Одељење за историју је поступило у складу са важећим одредбама Статута факултета. С тим у вези, посебно наглашавамо да декан нема овлашћења да подноси претходно наведени предлог како то у медијима тврди проф. Ковић (позивајући се на члан 128. Статута Факултета), те да нема ингеренције да самостално бира Комисију за писање реферата јер је Одељење за историју у регуларној процедури изгласало предлог Комисије.

Управа Факултета инсистира на стриктном придржавању правила прописаних Статутом Факултета и законима Републике Србије у свим процедурама које се одвијају у нашој установи. Истовремено, јавно апелујемо на све учеснике у овом поступку, да се, уколико већ имају потребу да у јавности говоре о универзитетским јасно дефинисаним процедурама, користе само чињеницама и уздрже од злоупотреба, манипулације, политизације и непримереног речника, јер је такво понашање у супротности са начелима академске честитости и елементарне професионалне колегијалности.

f.bg.ac.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас