Одржана трибина „Попис у Црној Гори 2022. године — друштвене и правнополитичке перспективе”.

viber_image_2021-11-27_19-02-12-877
Јуче је, на 103. годишњицу Велике народне скупштине српског народа у Црној Гори, у организацији Клуба за друштвене односе, на Правном факултету у Београду, одржана трибина полузатвореног типа под називом „Попис у Црној Гори 2022. године — друштвене и правнополитичке перспективе”. На трибини је, испред НВО „Ми знамо ко смо”, учешће узео Василије Марковић из Херцег Новог, докторанд на Правном факултету Универзитета у Београду и истраживач приправник Института за упоредно право. Поред њега, на трибини су говорили политиколог Игор Јарамаз, сарадник међународних политичких консултантских кућа и истраживач-савјетник за историјске сценарије, и др Рајко Петровић, истраживач-сарадник Института за европске студије.

Излагања, која су обухватала историјску, статистичку, политиколошку и правну димензију, била су пропраћена живом и садржајном дискусијом. Наш члан, Василије Марковић говорио је о правном значају обавезног одржавања пописа становништва на тзв. традиционални, односно начин који укључује прикупљање идентитетских података, али и о правним аспектима других питања од значаја за српски народ у Црној Гори, попут двојног држављанства, (не)потписивања Темељног уговора, статуса српског језика и сл. са посебним акцентом на међународноправне механизме који, у оквиру Савјета Европе, могу бити од помоћи за даљи развој правне борбе за побољшање статуса српског народа у Црној Гори.

Иницијатива младих Срба из Црне Горе — „Ми знамо ко смо” — овом приликом изражава захвалност Клубу за друштвене односе Правног факултета у Београду на позиву и на препознавању значаја коју ова, и друге теме везане за Црну Гору, неспорно имају међу студентском и широм јавношћу у Републици Србији.

Ми знамо ко смо

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас