„Оградите ЕУ жицом“: Захтев 12 земаља чланица узбуркао страсти, Милановић – „то је болесно“

EU
Дванаест земаља чланица ЕУ затражило је подизање зида или жичане ограде на границама Уније како би се спречио улазак миграната.

Министри спољних послова Пољске, Аустрије, Бугарске, Кипра, Чешке, Данске, Естоније, Грчке, Мађарске, Литваније, Летоније и Словачке у писму Европској комисији наводе како би на границама требало подићи зидове и ограде и да би ЕУ требало да их финансира као приоритет, наводи ЕУ обзервер.

ЕУ изложена хибридном нападу, физичке баријере ефикасна заштита

„Физичке баријере показале су се као ефикасна заштита границе која служи интересима целе ЕУ, не само чланицама које су земље уласка“, стоји у писму упућеном 7. октобра потпредседници ЕК Маргаритис Шинас и комесару за унутрашње послове Илви Јохансон.

У писму се наводи и да је ЕУ изложена „хибридном нападу“ који прети да је дестабилизује. Како се додаје, „постоје покушаји да се илегалне миграције политички инструментализују“, те да ЕУ треба да буде спремна за сличне изазове и у будућности.
Писмо је упућено уочи састанка министара унутрашњих послова земаља ЕУ, на коме ће се разговарати о повећаном броју миграната који покушавају да уђу у ЕУ.

Милановић: То је болесно

На идеју о ограђивању ЕУ жицом и зидовима реаговао је хрватски председник Зоран Милановић.
„Жичана ограда према БиХ и Србији? То је болесно. Мени је невероватно да неки имају жичану ограду према Хрватској“, рекао је Милановић и додао да те земље могу да поставе жицу на својим унутрашњим границама.
Он је коментарисао и инциденте на граници БиХ и Хрватске и снимак на ком се види како хрватски полицајци палицама ударају мигранте који покушавају да уђу у ту земљу, те наводе из ЕУ који због тога изражавају забринутост.
„Европска комисија не зна ко јој главу носи. С једне стране нас опремају опремом и траже да штитимо границу, а кад види нешто што им се не допада, онда реагују зато што морају“, рекао је Милановић који снимак сматра инцидентом, пренели су хрватски медији.

„Ако Хрватска има последице због снимка, шта онда радимо у ЕУ? Полиција, ако макнемо неколицину који су направили нешто што нису смели, ради грозан посао за мали новац у грозним условима. Желите ли да вам син или кћер раде тај посао?“, рекао је Милановић.

Он је рекао да су покушаји илегалног преласка границе противзаконити и да их полиција у томе мора зауставити, али да их не сме батинати.

Спутњик

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас