ОГРАНИЧАВАЈУ СЕ СКУПОВИ: Италија одлучила да стане на крај протестима

Italija
ТАМО где почиње „слобода“ оних који протествују против увођења санитарне зелене карте завршава се слобода власника радњи, ресторана, разних услужних делатности.

 

То посебно важи за дане викенда, када се манифестације одржавају у најзначајнијим трговинским зонама у италијанским градовима, где грађани желе да купују за Божић. Католички Божић је најзначајнији празник за Италијане и зато је Влада донела одлуку, која одмах ступа на снагу, да се заштите трговци и власници радњи које трпе у хаосу протеста. Трговина и туризам у Италији затвореној због пандемије претрпели су огромну штету и време је да се макар делимично надокнади продајом и услугама за Божић.

Неће се више улицама трговинских зона одржавати протести антиваксера и трговци и ресторани остајати без клијената јер су принуђени да спусте ролетне плашећи се уништавања имовине. Јер већ се дешавало да бучна маса која тражи „своју слободу“ угрожава већину вакцинисаних који имају санитарни пасош (са 83,57 посто грађана Италија је прва у Европи по броју вакцинисаних са дуплом дозом).

Интереси грађана који су изгубили веома много у економији су управо сада најбитнији, јер у новебру и децембру се троши за Божић. Снаге јавног реда неће више дозволити оно што се видело протеклог викенда, када су власници били приморани да затворе уместо да услуже грађене који су желели да купе нешто у радњама или да седну у ресторан.

Улази се у траг организаторима таквих манифестација, биће дозвољени само одобрени скупови, изван трговинских зона и са контролом учесника који морају поштовати ограничене зоне. После 17 седмица протеста антиваксера констатује се да су они ти који доприносе порасту броја позитивних последњих дана, јер се окупљају без маски на лицу, као што је било у Трсту и Милану, а рат против короне није завршен.

Паралено са таквом одлуком иде огромна кампања за вакцинисање трећом дозом старијих од 50 година, због веће имунизације, управо идући у сусрет Божићу и сигурно већем броју контаката и дружењима, у односу на прошли годину. Да се не би остварила нека предвиђања, ако се не буду поштовала прописана правила везана за протесте, за Божић би могло да се стигне до 15.000 заражених дневно а уз недовољно вакцинисање трећом дозом. Садашња пандемијска слика је задовољавајућа, 6.764 на дневном нивоу са 1,4 посто позитивних, али остаје константо упозорење да се носе маске (обавезне у затвореном простору), „али и на отвореном када није могућна довољна дистанца међу особама“.

Новости

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас