Око 60% жртава трговине људима на Kосову су деца

viber_image_2021-10-10_18-13-22-352

Kосовска полиција је од 2017. године идентификовала 102 жртве трговине људима, од којих је 75 са Kосова, девет из Албаније, а остали из Србије, Црне Горе, Молдавије и Чешке.

Шеф централног сектора за истрагу трговине људима Риза Мурати у интервјуу за KосоваПресс рекао је да је 59% ових случајева трговине млађе од 18 година.

„Случајеви трговине људима су случајеви који су се појавили на Kосову, кажем чак и раније, с обзиром на ситуацију која је створена након рата и у којој се пронашло одговарајуће тржиште за захтеве који су били на Kосову, што је резултат овог документа којим се идентификују жртве трговине људима. У последње време највише их је са Kосова, са 102 идентификоване жртве од 2017. године; 75 је са Kосова, док је 9 из Албаније, док су други број жртве које су идентификовале Србија, Црна Гора, а имали смо случајеве жртава из Молдавије, Чешке, са Филипина, односно мањи број њих. Што се тиче старости, 59% су млађи од 18, тако да имамо посла са децом“, рекао је Мурати.

Према његовим речима, економска ситуација, занемаривање родитеља, напуштање школе неки су од разлога да постану жртве трговине људима.

Мурати је додао да се жртве обично налазе на неприкладним местима попут ноћних клубова, плесних клубова, на улицама, али и у становима.

„Разлози су у томе што се жртвама трговине тргује, један од разлога је економска и социјална ситуација, односно недостатак одговарајуће родитељске бриге у породици, породични проблеми, напуштање школовања, односно стављање у осетљиву ситуацију да лако постају жртве превара како би их искористили на различите начине. Сада говоримо о томе да су те жртве на различитим местима на којима их експлоатишу, већина их је у ноћним клубовима, плесним клубовима, салонима за масажу, на улици, али такође и на другим местима и у станова“, изјавио је он.

Мурати додаје да косовска полиција жртвама пружа сигуран смештај и заштиту идентитета.

„Имамо најбољу намеру да знамо прве показатеље, да знамо случајеве трговине људима. Затим смо предузели разне радње од контроле ноћних клубова, разних салона за масажу, затим радње да идентификујемо децу у уличним ситуацијама као потенцијалне жртве трговине људима“, додао је он.

Koha/KosovaPress

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас