Оптужена за злочине у нацистичком логору покушала бекство у 96. години

viber_image_2021-10-01_14-15-42-668

Берлин Немица стара 96 година ухваћена је јуче, само неколико сати након што се није појавила на суђењу по оптужници за помагање и подржавање масовних убистава у једном концентрационом логору током Другог светског рата, изјавила је портпаролка једног немачког суда. „Окривљена је напустила свој дом у раним јутарњим сатима и одвезла се таксијем на непознату локацију”, изјавила је раније јуче портпаролка суда Фредерике Милхофер, а преноси агенција Ројтерс.

Портпаролка је касније потврдила да је окривљена притворена и да доктор сада процењује да ли њено здравствено стање дозвољава да буде затворена. „Наредно рочиште је заказано за 19. октобар”, изјавила је Милхоферова.

Ирмгард Фурхнер је оптужена да је као 18-годишњакиња била саучесник у убиству 11.412 људи док је између 1943. и 1945. године била дактилографкиња концентрационог логора Штутхоф. Тужиоци тврде да је она била део апарата који је помогао функционисање нацистичког логора пре више од 75 година, преноси агенција АП.

Државни суд у граду Ицеху на северу Немачке навео је у саопштењу да је осумњичена „помагала и подржавала оне који су били задужени за логор у систематском убијању оних који су тамо били затворени у периоду од јуна 1943. до априла 1945. године у њеној функцији стенографа и дактилографкиње у канцеларији заповедника логора”.

Према другим медијским извештајима, оптужена је саслушана као сведок током ранијих нацистичких суђења и тада је рекла да јој је бивши командант Штутхофа Пол Вернер Хопе диктирао дневна писма и радио-поруке.

Фурхнерова је изјавила да није била свесна убистава која су се догодила у логору док је тамо радила, преноси АП позивајући се на немачку новинску агенцију ДПА.

Штутхоф је успостављен 1939. у окупираној Пољској, а коришћење гасних комора почело је у јуну 1944. године. Совјетски војници ослободили су га пред крај рата, у мају 1945.

У логору је око 100.000 затвореника боравило у ужасним условима. Више од 60.000 људи је умрло од болести и глади, неки су угушени гасом, а другима су убризгане смртоносне инјекције или су зими терани напоље без одеће све док нису умрли од смрзавања.

Највећи део били су Јевреји, а било је и Пољака који нису били Јевреји и заробљених совјетских војника, преноси Танјуг.

Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас