Оптужени отац и мајка дечака убице: Тужилаштво тражи 3 године и за раднике у стрељани

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Главни тужилац Вишег јавног тужилаштва у Београду Ненад Стефановић изјавио је данас да је Вишем суду у Београду предата оптужница против Владимира К., оца малолетног К. К. који је 3. маја извршио масовно убиство у ОШ „Владимир Рибникар”, затим против мајке К. К. Миљане К., као и против председника Стрељачког клуба „Партизан практикал шутинг” Ратка И. и инструктора у том клубу Немање М.

У обраћању јавности Стефановић је рекао да је Тужилаштво препоручило суду да потврди оптужницу и да, након главног претреса, оптужене прогласи кривим и осуди их на максималне казне: Владимира К. на 12 година затвора, Мииљану К. 2 године и 6 месеци, а председника стрељачког клуба и инструктора у том клубу на казне затвора од по 3 године.

Стефановић је рекао да Више јавно тужилаштво непосредно врши утужење мајке дечака Миљане К. због кривичног дела недозвољена производња, држање и ношење оружја и експлозивних материја.

„Она је оптужена јер је неовлашћено држала муницију, с обзиром да је током истраге на једном од метака за пиштољ чешка Збројовка пронађен њен ДНК. Прецизније, на једној чаури која је нађена у кабинету историје код врата пронађен је њен неспорни ДНК”, навео је Стефановић, јавља Танјуг.

Због кривичног дела давања лажног исказа, како је рекао, непосредно су оптужени председник Стрељачког клуба „Партизан практикал шутинг” Ратко И. и инструктор у том клубу Немања М.

„Ратко И. је, како се сумња, дао лажан исказ пред Тужилаштвом када је испитиван у својству сведока у истрази против Владимира К., када је рекао да није видео дечака како пуца, да га је видео само једном преко видео надзора како дотрчава до свог оца који пуца и да је лично дао налог инструктору да дете изведе напоље”, рекао је Стефановић

Додао је да је Ратко И. тврдио је да никада није упознао то дете, нити је икада био са њим на ватреној линији, а да су такви искази је супротни доказима које је прикупило Више јавно тужилаштво и МУП.

„Окривљени Немања М. је такође тврдио у истрази да му није познато да ли је окривљени Владимир К. дао свом сину да пуца из ватреног оружја јер он то није видео, да би сигурно санкционисао такво понашање, као и да му није познато да је Владимир К. долазио да пуца са неким у стрељану. То је супротно доказима прикупљеним у истрази”, навео је Стефановић.

Додао је су сви ученици одељења 7/2 ОШ „Владимир Рибникар”, без обзира да ли су рањени или не, добили статус оштећених у том случају, због траума које су доживели.

„Ради заштите права свих оштећених, Тужилаштво је предложило да се јавност искључи из главног претреса”, рекао је Стефановић.

Стефановић: Подизањем оптужнице не ставља се тачка на убиство у „Рибникару”

Главни тужилац Вишег јавног тужилаштва у Београду Ненад Стефановић, изјавио је данас да се подизањем оптужнице против родитеља малолетног К. К. који је 3. маја извршио масовно убиство у ОШ „Владислав Рибникар”, као и против радника Стрељачког клуба „Партизан практикал шутинг”, не ставља тачка на читав случај.

Стефановић је, обраћајући се новинарима у Палати правде, додао да ће Више јавно тужилаштво наставити предано да ради на случају у сарадњи са другим државним органима.

„Ми данас подижемо оптужницу за оно што се десило 3. маја 2023. године, али настављамо да интензивно испитујемо сва сазнања која би нам указала на узроке ове трагедије”, навео је Стефановић, јавља Танјуг.

Стефановић је указао да се наставља рад на провери свих информација које су објављиване у медијима, на друштвеним мрежама, у сарадњи са Министарством унутрашњих послова, Безбедносно-информативном агенцијом и другим државним органима.

Извор: Политика/Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас