Организација Златка Вујовића проглашена непожељном у Русији

image_2021-09-29_103621

Како су ЕНЕМО, Вујовић и ЦЕМИ радили и „пратили“ изборе најбоље смо могли да видимо на примјеру Црне Горе, када су буквално све покрадене изборе од стране режима Мила Ђукановића означили као слободне и демократске, укључујући и референдум из 2006.

Врховно тужилаштво Руске Федерације означило је активности ЕНЕМО, европске мреже организација за посматрање избора, непожељим на територији те земље и упутила је Министарству правде предлог да ову организацију уведе у списак забрањених, по основу Закон о страним агентима.

На основу резултата и увида у материјале примљене 27. септембра, Врховно тужилаштво РФ одлучило је да активности међународне невладине организације Европска мрежа организација за праћење избора (ЕНЕМО) препозна као непожељне на територији Руске Федерације“ – стоји у званичном саопштењу, уз појашњење да: „активности ЕНЕМО представљају пријетњу темељима уставног поретка и сигурности Руске Федерације„.

Занимљиво је да се сједиште ове организације основане 2001. чији су конституенти из ЕУ, Источне Европе и Централне Азије, налази у Подгорици, а да је њен генерални секретар директор ЦЕМИ-ја Златко Вујовић. Током претходне 2 деценије, ЕНЕМО је добила милионе евра грантова из америчких и фондова европских земаља, са циљем да, кобајаги, организује праћење изборног процеса у земљама Источне Европе и постовјетском пространству.

Мисија ЕНЕМО је била двојака, компромитовати све изборе које би прозападни политички субјекти изгубили, примјер Украјине 2004, Бјелорусије, а прећутати и релативизовати бројне неправилности када би прозападни кандидати побјеђивали, примјер избора у Украјини послије Мајданског пуча, Молдавији, Црној Гори и тд.

Како су ЕНЕМО, Вујовић и ЦЕМИ радили и „пратили“ изборе најбоље смо могли да видимо на примјеру Црне Горе, када су буквално све покрадене изборе од стране режима Мила Ђукановића означили као слободне и демократске, укључујући и референдум из 2006.

Игор Дамјановић

(Ин4с)

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас