Османи Несврстанима у Београду: Србија „колонизатор“, изазвала „геноцид“, насилни распад Југославије…признајте Kосово

Vjosa

„Србија наставља са својим напорима да поткопава државу Kосово лажним причама и аргументима“, поручила је Вјоса Османи.

Само пар сати након што је бивши косовски министар спољних послова Енвер Хоџај прозвао садашње званичнике у Приштини како игноришу конференцију несврстаних у Београду и поруке одатле, огласила се председница Kосова Вјоса Османи – на Фејсбуку.

„На конференцији Покрета несврстаних која се одржава у Београду, Србија поново злоупотребљава свој статус посматрача како би искривила истину о држави Kосово“, написала је.

Ни ова објава није заобишла „колонизатора“, „геноцид“ и „касапина Милошевића“:

„Под вођством касапина Слободана Милошевића, Србија је изазвала насилни распад Југославије, узрокујући геноцид, злочине против човечности и ратне злочине на Kосову, у Босни и Херцеговини и Хрватској, као и флагрантно кршење основних принципа Покрета Несврстаних. Kао земља колонизатор, са дестабилизујућом политиком, порицањем геноцида почињеног над недужним цивилима и радњама које су свакодневно у сукобу са напорима за мир и стабилност у нашем региону, Србија доказује да је то у супротности са вредностима на којима се гради Покрет несврстаних“.

Потом је подвукла оно што истиче иначе, уз још једно спомињање Милошевића:

„Независност Kосова признао је знатан број држава чланица Покрета несврстаних. Међународни суд правде 2010. године потврдио је да проглашење независности Kосова не крши међународно право. Стога позивам све државе Несврстаних које нису признале Kосово, да се руководе оваквим тумачењем МСП, а не пропагандом Србије која своје корене вуче из Милошевићевог менталитета“.

А савети за Србију:

„Да би допринела добросуседским односима између две земље, Србија мора одустати од напора да подрије међународни положај Kосова, лобирањем против чланства Kосова у међународним организацијама и кампањом против признавања независности Kосова од других земаља“.

Пошто Kосово, како каже, цени подршку коју јој је пружило неколико држава Несврстаних, ова се званичница из Приштине нада да ц́е земље које учествују на конференцији у Београду истовремено и „јасно одбацити напоре Србије да злоупотреби конференцију за спровођење дестабилизујућих политичких програма против Републике Kосово и других земаља у нашем региону“.

Коссев

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас