Остоја Војиновић: Међународни руско српски научни семинар о демографској политици

deca 2

Међународни руско српски научни семинар о демографској политици

Крајем прошлог месеца, тачније 26. јануара одржан је руско-српски научни семинар на тему „Демографска политика у Русији, Србији, Републици Српској и Црној Гори – изазови и перспективе“. Ово занимљиво окупљање руских и српских професора и научних радника у онлајн формату организовали су
Висока школа за држвну управу и предузетништво Института за економију и менаџмент Уралског федералног универзитета, Центар за руске студије Факултета политичких наука у Београду (Србија) и Факултет политичких наука Универзитета у Бањој Луци (Република Српска).

Семинару су присуствовали представници Универзитета у Бањој Луци, др Ранка Ромић Перић, проф. др Мира Мандић, мр Александар Мајић; Института за политичке студије Београд, др Нада Радушки; Универзитета у Новом Саду, проф. др Срђан Шљукић; Републичког завода за статистику Београд, Драгана
–Радуловић;Филозофског факултета Универзитета Црне Горе у Никшићу, др Мирослав Додеровић;Тулског Државног Универзитета, Милан Стојановић и Уралског Федералног Универзитета, др Ана Петровна Багирова и Оксана Михајловна Шубат.

Овај научни семинар организован је са циљем даљег јачања сарадње руских и српских научника, размене искустава, дискусије о проблемима и заједничког тражења одговора на актуелне изазове. Семинаром је модерирао директор Школе за државну управу и предузетништво Алексеј Кљујев.„Интеракција и дијалог између истраживача могу помоћи развоју науке и сарадње између наших земаља“, рекао је Алексеј Константинович у свом поздравном говору.

Извештаји српских научника пружили су прилику не само да се детаљно упознају са демографском ситуацијом у балканским земљама, већ и да се зароне у њихову историју и политику.

„Тренд демографске ситуације у балканским земљама има заједничке карактеристике са руском ситуацијом – кретање, пад становништва. Било би интересантно спровести заједничко истраживање, упоређујући земље међу собом“, рекла је Ана Багирова, заменик директор Школе за државну управу и предузетништво. Ово није први пут да научници Школе, заједно са српским колегама, разговарају о демографским проблемима. Сличан истраживачки семинар о стратешким приступима и демографским изазовима за развој Републике Српске и Русије одржан је 12. новембра у оквиру посете руководица Центра за руске истраживања на Факултету политичких наука Универзитета у Београду, професора Синише Атлагића и декана Факултета политиких наука Универзитета у Бањој Луци, професорке Ранке Перић-Ромић Јекатеринбургу.

учесници онлајн семинара

Професор Ранка Перић-Ромић изнела је податке о демографској ситуацији у Републици Српској, а посебно о значајном паду становништва, узроцима и последицама ниског наталитета, проблемима становништва. старењу и смањењу дечје популације.

Професор Анна Петровна Богирова

Професорка Ана Багирова је заузврат направила извештај у коме су представљени демографски изазови и могућности њиховог превазилажења у условима руске реалности. Предлози су засновани на резултатима научних истраживања спроведених у оквиру Центра за научне компетенције „Социјална политика територија: истраживање, развој, прогнозе“.

Алексеј Константинович Кљујев

Међу могућим начинима за побољшање демографске ситуације наведени су:

-Укључивањe предузећа и образовних организација у спровођење регионалне демографске политике;
-Промовисање значаја активног родитељског рада;
-Повећање престижа родитељства и родитељског рада у друштву.

Чланица науног тима са Уралског федералног универзитета тима професорка Марија Певнаја је у свом извештају поделила резултате студије руске омладинске политике. Разговарано је о владиним мерама за подршку активностима младих и волонтирању.

Професорка Галина Астратова представила је своје искуство рада на заједничком руско-белоруском пројекту који подржава Руска научна фондација, а млада научница Дарија Телепајева је поделила своје планове за
рад на међународном гранту Русија-Белорусија који је управо подржала Руска научна фондација.

Семинар је завршен разговором о могућим правцима заједничког истраживања у области демографских и омладинских политика. Овај састанак је пружио прилику да се сагледа заједничкост изазова и њихових решења за социјалне и демографске политике две земље.

Покретање руско-српског научног семинара плод је заједнике жеље да се, у редовним сусретима руских и српских научних радника, размотре могућности заједничких интердисциплинарних истраживања и објављивања њихових резултата, као и промовисања руско-српске научне сарадње.

Главни фокус како овог семинара, тако и следећих који су планирани биће истраживање регионалних социјалних политика (демографске, омладинске, образовне, територијални развој и друге), као и јавне управе, интеракције између власти и заједница.

Остоја Војиновић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас