Оштра реакција Русије на санкције Црне Горе: Желе нормализацију односа, а уводе санкције

Share on facebook
Share on vk
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp
Rusija, MIP
Русију није изненадило то што су јој Црна Гора и Северна Македонија увеле санкције због случаја Алексеја Наваљног. Међутим, портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова примећује да се Подгорица одлучила на овај корак након позива на нормализацију односа са Москвом.

„И из Скопља и, однедавно, из Подгорице уверавају нас да су спремни да развијају, јачају нормалне односе, у црногорском случају, да их обнављају након вишегодишњег периода деградације. Они говоре да су спремни да створе све потребне услове за то, успут покушавајући да објасне разлоге зашто су раније морали (да воде русофобску политику). Позивају се да морају на прате политику ЕУ, пошто желе да уђу у ЕУ. Другим речима, механички подржавају кораке у чијем доношењу носу узимали учешће“, изјавила је Захарова на недељном брифингу.

„Потрошачки приступ и слабо маневрисање ради решавања куњунктурних проблема у корист савеза са трећим државама поткопавају поверење и сигурно не стимулишу развој билатералних односа“, додала је она.

Солидарност у санкцијама балканских земаља, према речима Захаровој, открива њихову „недоследност и зависност“. Истовремено, како је приметила, Русија је „увек отворена за искрен, равноправан дијалог заснован на узајамном поштовању међусобних интереса“.

Подсетимо, високи представник ЕУ за спољну и безбедносну политику Жозеп Борељ саопштио је да су се бројне земље придружиле санкцијама Европске уније против Русије због хапшења руског опозиционара Алексеја Наваљног у оквиру новог режима ограничења за кршење људских права. Међу њима су Црна Гора, Северна Македонија и Албанија.

Share on facebook
Share on vk
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Share on facebook
Share on vk
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp
Најновије

Запрати нас