Откриј Милоша Црњанског

Милош Црњански

Овогодишњe обележавање данa рођења великог писца увод je у богат програм манифестација које ће у наредним месецима у његову част организовати КЦВ „Милош Црњански”

Културни центар Војводине „Милош Црњански” ће данас од 12 часова у Дигиталном омладинском центру Градске библиотеке у Новом Саду обележити дан рођења Милоша Црњанског мултимедијалним програмом у ком ће учествовати Настасја Писарев, креаторка програма, и млада глумица Јована Берић. Овогодишњe обележавање данa рођења Милоша Црњанског je увод у богат програм манифестација и различитих мултимедијалних садржаја које ће у наредним месецима у част овог великог писца организовати КЦВ „Милош Црњански”.

Присутнима ће се обратити Драгана Милошевић, покрајинска секретарка за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама, и Ненад Шапоња, директор Културног центра Војводине „Милош Црњански”. Скупу ће присуствовати директори других културних центара у Војводини, а после њега биће одржан неформални разговор о могућим перспективама будуће сарадње.

Милош Црњански је рођен у Чонграду 26. октобра 1893, у осиромашеној грађанској породици. Одрастао је у Темишвару за који је писао да је у његово време био варош раскошна, модерна: „Темишвар је тада нагло растао и каруце су у њему трчале на гуменим точковима, а било је међу њима већ и првих аута. Жене су се облачиле по последњој моди из Париза, увезеној преко Беча, а над великим женским шеширима, имали смо и прелетање првог аероплана.”

Прву песму „Судба” Црњански је објавио у сомборском дечјем листу „Голуб” када му је било 15 година, а за њу је много година касније написао да је то можда „било доста”.

По завршеном школовању у Темишвару, у лето 1912, уписао је Експортну академију у Ријеци, а после тога је прешао на студије у Беч. Било какве даље планове о будућности прекинуо му је Први светски рат, у ком је, у аустроугарској униформи, испрва послат на галицијски фронт. „Рећи ћу само толико да смо у крви били од те прве летње ноћи, на Злота Липи, сваки дан, до јесени”, писао је Црњански много касније. Крај рата дочекао је на италијанском фронту, после доста времена које је провео у војној болници у Бечу.

После рата, у Београду је уписао упоредну књижевност код Богдана Поповића. Повратак из рата Црњански је назвао најтужнијим доживљајем човека, и о томе писао у својој песми „Пролог”, инспирисаној Хомеровом „Одисејом”.

Радио је као професор у гимназији, али и као новинар и уредник.

Од 1935. и 1941, био је у дипломатској служби у Берлину и Риму, где је дочекао почетак Другог светског рата. Поратне године провео је у Лондону, у емиграцији, сматрајући да није безбедно да се врати у комунистичку Југославију. У Србију је коначно дошао 1961, одрекавши се британског држављанства које је у међувремену добио. Умро је у Београду 1977. године.

Све што је писао било је натопљено дубоком лириком која и поред меланхолије носи вечну слутњу светлости, а иза њега остала су велика дела српске књижевности – од романа „Дневника о Чарнојевићу”, обе књиге „Сеоба”, „Романа о Лондону”, преко поезије – збирке песама „Лирика Итаке”, и две велике поеме „Стражилово” и „Ламент над Београдом”, до путописних текстова попут „Писама из Париза”, „Љубави у Тоскани” и многих других.

Политика

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас