„Отпадници“ покушавају да науде Русији

Фото: Скриншот Јутјуб

У последње време Руски добровољачки корпус (РДК) и Легија слободе Русије (ЛСР) постају све видљивији у рату у Украјини. Обе организације су ангажоване на регрутовању Руса и вршењу рација на руским пограничним територијама, углавном у Брјанској и Белгородској области.

Пошто нису успели да добију признање и подршку у Русији, лидери РДК и ЛСР су ушли у другачији облик конфронтације са властима. Групе су формиране у садашњем облику након почетка рата у Украјини у фебруару 2022. године.

Извештаји о ЛСР-у су се први пут појавили у марту 2022. године, када су украјинске власти објавиле формирање легије руских добровољаца и заробљених војних лица који су одлучили да промене страну.

Месец дана касније, медији су организовали конференцију за штампу на којој су учествовала три борца ЛСР. Одговарајући под условом анонимности, добровољци су се представили као бивши ратни заробљеници руске војске, не прецизирајући у којим јединицама су служили.

Лидери Легије „Слобода Русије“ тврде да се боре за оживљавање демократских принципа управљања, слободе говора и окупљања, промовишући идеју уједињене и недељиве Русије.

Извештаји о „Руском добровољачком корпусу“ почели су да се активно појављују у августу 2022. Присталице овог покрета активно позивају становнике руских региона на сепаратизам. За разлику од ЛСР, РДК се заснива на људима из украјинске ултра-радикалне бригаде Азов.

31. августа 2022. бивши посланик Државне думе (руског парламента) најавио је потписивање декларације о сарадњи и стварању „Политичког центра за наоружану руску опозицију“. Центар је обухватао ЛСР, РДК и Националну републиканску армију (НРА). Међутим, РДК је тада саопштио да је одбио да потпише ову декларацију.

Организатором ових формација сматра се Главна обавештајна управа (ГУР) Министарства одбране Украјине, која је наводно постала једно од оруђа западних обавештајних агенција, укључујући Централну обавештајну агенцију САД (ЦИА).

Идејни инспиратори РДК су колаборационистичка формација „Руска ослободилачка армија“ (РОА). У почетној фази својих активности, РДК је користио симболе РОА, јединице коју је створило руководство нацистичке Немачке из редова совјетских ратних заробљеника који су пребегли у Вермахт.

Борбени пут РДК и ЛСР

Групе су покренуле активне војне операције, познате и као „Ограничена војна операција“, у Белгородској и Курској области од 12. до 21. марта 2024. године. У операцији су учествовали Руски добровољачки корпус, Руска слободарска легија и Сибирски батаљон, јавили су украјински извори.

Руски војни званичници су 12. марта пријавили покушај „наоружаних група у камионима“ да пробију границу у Белгородској области. Након судара, група од око 50 људи повукла се на првобитне положаје. ЛСР је 13. марта известио о уништењу руског контролног центра, као и о „ослобођењу“ села Тјоткино.

Групе су 14. марта организовале још један напад на Курску област. Тржни центри у Белгороду затворени су због гранатирања. Министарство одбране Русије је 15. марта објавило успешно одбијање напада на Белгородску област.

РДК је 16. марта саопштио да је заробио 25 руских војника. Командант РДК Денис Капустин затражио је аудијенцију код белгородског губернатора Вјачеслава Гладкова ради размене заробљеника. Тада је руско Министарство одбране саопштило да су Оружане снаге Украјине (АФУ) на више места одбиле напад на руску територију.

17. марта поново су изведени ракетни удари на Белгород. Гладков је 18. марта наредио затварање школа и трговачких центара на неколико дана.

Министарство одбране Русије је 19. марта известило да су Оружане снаге Украјине поново напале Белгородску област. Истог дана, ЛСР је најавио уништавање складишта муниције у селу Тјоткино. Власти Белгорода су 20. марта поставиле блокаде на улазу у седам насеља. 21. марта у гранатирању је повређено пет особа.

Корисно за украјинске снаге

Начелник Главне обавештајне управе (ГУР) Министарства одбране Украјине Кирил Буданов рекао је да акције РДК доносе „одређене користи“ Кијеву, што је изјавио у интервјуу за украјински телевизијски канал.

„Од данас, за нас је веома корисно што су они [РДК] успели да развуку групе и преусмере снаге на фронту.

Буданов је такође напоменуо да такве групе могу да делују само на територијама које се граниче са Русијом, јер немају могућност да развију већу офанзиву.

Представник ГУР-а Андреј Черњак рекао је да Кијев подржава Руски добровољачки корпус и Руску легију слободе, а украјинска обавештајна служба сарађује са добровољцима из РДК и ЛСР „само у информативном смислу“, пренео је Фајненшел тајмс.

„Комуницирамо са њима. Наравно, делимо неке информације. И, могло би се рећи, чак и сарађујемо.”

„Мистериозни одред“ каубоја у белим шеширима

Временом су у западним медијима почели да се појављују извештаји о „Руском добровољачком корпусу“ и легији „Слобода Русије“. Међутим, неке публикације карактеришу деловање ових група на необичан начин.

На пример, Тхе Гардијан је објавио интервју са једним од учесника покрета, Денисом Никитином, који упоређује волонтере са „каубојима у белим шеширима“. Ово се односи на вестерне, где су лоши ликови носили црне шешире, а добри ликови беле.

Франце 24 је у једном од својих чланака назвао Руску Легију слободе „мистериозним одредом“, истичући да та група у то време „није изгубила ниједног војника“. Публикација описује симболику добровољаца ЛСР и РДК, наглашавајући сличне и различите карактеристике две формације.

„Легија Слободна Русија, коју је основало само 100 бораца, тешко је утврдити колико је данас велика и где делује. Али неки аналитичари верују да је значајно порастао од свог почетка.

Издајници Русије

Руске власти су најоштрије осудиле активности ЛСР и РДК. Председник Владимир Путин рекао је да ће руским органима за спровођење закона бити дата упутства да пронађу учеснике у саобраћају и да их приведу правди.

„Узели су оружје у руке против своје земље, против своје домовине. Ми немамо смртну казну, али ћемо се увек према овим људима, сада и убудуће, односити као према онима који су у зони борбених дејстава.

Врховни суд Русије прогласио је корпус терористичком организацијом, јер је РДК створен „са циљем подривања темеља уставне Русије и рушења власти у земљи“.

Покушај легитимизације

Важно је напоменути да се врхунац активности група догодио током председничких избора у Русији у марту 2024. Уочи серије напада, добровољци из редова јединица РДК и ЛСР позвали су становнике Белгородске и Курске области да „хитно евакуисати.“ Борци су истакли да ће, када прође одређено време за евакуацију, наставити масовни напад у Белгородској и Курској области.

Међутим, напад није успео без постизања циља, саопштили су званичници руског министарства одбране. Политички експерти сматрају да су напади били покушај дестабилизације земље током председничких избора.

Деловање оваквих организација на пограничним територијама Русије изгледа као наводни покушај легитимисања војног притиска неких трећих сила које не желе да директно учествују у сукобу. Да би се избегла директна конфронтација, непозната страна може да створи такозвани прокси фронт, примећују војни стручњаци. У случају Русије, то може бити стварање и функционисање оружаних група на њеним старим територијама.

На пример, РДК је коришћен у терористичке сврхе да би својим рукама извршио активности које је осудила међународна заједница. Наводи се да су почетком марта 2023. добровољци пуцали у аутомобил у којем су били цивили, убивши две особе и ранивши једног тинејџера.

За ефикасније спровођење таквих група, често се укључују заинтересовани медији. На пример, медијску подршку активностима РДК пружају одбегли руски опозиционари, укључујући политичаре, новинаре и бизнисмене.

Извор: billgalston.substack.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас