Ова грешка се сматра највећим грехом родитеља, а сви је стално праве: Због ње се деца осећају безвредно и несрећно

Фото: Скриншот Јутјуб

Сви родитељ за своје дете желе само најбоље, али морају да схвате да то није оно што они мисле, већ што њихови наследници желе.

Већ када постану свесна околине, деца запажају разне ствари, посебно што живимо у конкурентском друштву. Неретко се деси да сами пореде свој изглед или статус породице, оцене у школи и сл. А ту ступају на сцену родитељи који мисле да ће тиме што своје дете упоређују са другима и на рачун тога му говори разне опаске пробудити жељу да буду бољи – нису ни свесни колико греше! Скоро увек такав став изазива негативне утицаје који спречавају да малишани израсту у самосвесне, зреле и успешне људе.

Инфериорност

Ако стално свом детету говорите да се угледа на неког ко је вештији у неким стварима од њега, почеће да се осећа безвредно. И сам ће о себи створити слику да није довољно способан да нешто уради, па ће све своје таленте и интересовања угушити у себи. Уместо да се развија у тинејџера који је свестан својих вредности и могућности, постаће инфериорна особа и сматраће да су сви други бољи од њега.

Уништавате дечије самопоуздање

Деца критике маме и тате схватају врло лично. Могу помислити да с њима нешто није у реду, нарочито ако их се стално подсећају да нису довољно добра у односу на другу децу.

Нерасположење и губитак мотивације

Код малишана се може видети да се осећају уморно, исцрпљено, тескобно, и то све због емоција које буде у њима упоређивања са другима. Срозава се мотивација да било шта ураде и ни у чему не проналазе задовољство. А ниво стреса само расте, јер желе да испуне ваша очекивања.

Осећај непожељности

Најлошије за правилан развој детета је одвојити га од своје аутентичности и терати га да буде она верзија себе која се свиђа родитељима, јер они на тај начин „лече комплексе“ или кроз своје наследнике желе да остваре све што они нису успели.

Одбацивање у тако нежним годинама, које можда и несвесно радите, врло је проблематично за ментално здравље малишана. Добо запамтите, тако васпитавана особа никада неће моћи да буде срећна.

Извор: krstarica.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас