ОВАКО ИЗГЛЕДА КАД СЕ ДВА СРБИНА ПОСВАЂАЈУ ЗБОГ РУСА И УКРАЈИНАЦА

Foto: Wikipedia

После жестоког реаговања европских земаља, Кина је јуче уверавала да поштује суверени статус држава насталих из бившег Совјетског Савеза.

Власти у Пекингу су морале да оправдају контроверзну изјаву свог амбасадора у Француској.

Кинески амбасадор Лу Шаје је рекао да земље бившег Совјетског Савеза немају стварни статус међународног права јер не постоји међународни уговор којим би материјализовале свој суверени статус. Француска је саопштила да исказује „пуну солидарност“ са свим прозваним земљама савезницама и нагласила да су оне стекле своју независност после деценија угњетавања.

Како ове изјаве могу да утичу на даље међународне односе, открили су гости Курир телевизије, пилот и капетан авијације у пензији Стеван Игњатовић и потпредседник Извршног одбора СПО Мирко Шкрбић.

Шкрбић је рекао да су изјаве кинеског амбасадора опасне и да се министарство Кине брзо огласило:

– Реч је о неодмереној и опасној изјави, која је увредљива за све поменуте државе. Својом изјавом је директно угрозио, односно отпризнао суверенитет Украјине, али и свих других совјетских република. Сасвим је логично да је та изјава изазвала жестоку реакцију. Врло брзо се министарство спољних послова Кине огласило, оправдало и оградило се од изјава њиховог представника. Те изјаве су назвали личним ставом амбасадора. Не чују се често оваква иступања појединаца, а поготово када је реч о државама које се не могу похвалити демократијом.

Потом је Игњатовић одгонетнуо да ли је овим изјавама питање суверенитета Украјине доведено у питање:

– Не верујем, с обзиром на све околности које су ту дуги низ година. Украјина ће и даље тврдити да постоји од давних дана. Додуше, истина се зна, односно када и од кога, као и ко им је то омогућио. Зна се и како је настао Крим и коме је припао, али и ко је омогућио да буде саставни део Украјине. То су била господа из Другог светског рата, Стаљин и људи око њега, као и Хрушчов. Ми осуђујемо кинеског амбасадора, али је француски амбасадор у посети Америци изјавио да признаје Кину као једну целину, не рачунајући на Тајван који је отишао.

Игњатовић је рекао да Америка само празни магацине, јер је та помоћ неупотребљива:

– Украјина се ослања на помоћ Запада, а та помоћ је минимална у односу на потребе рата. Највећа фама се појавило поводом поклањања авиона, ескадриле, стижу МИГ-ови, а испоставило се да је од 12 авиона само четири у летном стању. То значи да Запад тиме празни своје магацине са отпадом, дајући да украјинска младост гине у томе. То је апсолутно неупотребљива врста наоружања за данашње савремено ратовање у ваздуху.

УСЛЕДИЛА ЈЕ ЖУСТРА РАСПРАВА У СТУДИЈУ НАКОН ИЗЈАВЕ ШКРБИЋА ДА СРБИЈА ТРЕБА ДА ПРУЖИ ПОМОЋ УКРАЈИНИ:

– Ми имамо у медијском простору велику замену теза. Није неки луди генерал или председник повео војску на Русију, већ се Украјина брани на својој територији. Доста земаља, попут наше, је осудило агресију на Украјину. Украјина нема другог излаза осима да призна капитулацију или да се бори. Све државе света, немају обавезу, али имају право да пруже помоћ земљи која је угрожена и над којом се врши агресија. И Србија би требало да пружи подршку.

Игњатовић се смехом неверице убацио у разговор рекавши да не може појмити да неко има такво мишљење:

– Не могу да поверујем да неко може тако нешто да изговори. Ја ћу вас да прекинем у разговору јер причате о нечему, а притом не знате ништа о томе. Не знате, причате нешто, а не знате!

Потом му је одговорио Шкрбић:

– Жртву проглашавате агресором, а агресора проглашавате жртвом! Сами сте рекли да је Русија тотално промашила тему. Мисли су да ће њихове тенкове дочекати са цвећем, а заправо су их дочекали као и сваког другог агресора. Страдају цивили. Хоћете да кажете да подржавате главосече из Вагнера?

– А Ви подржавате оне са кукастим крстовима? Оне истетовиране? Нисам видео нити једног руског војника, а могао сам онолико да их видим. Хоћете да ми кажете да за време нашег рата, распада Југославије, да су у Босну долазили ови који су секли главе? Који су се борили бранећи српство у Босни. Бранећи Србе у Босни – рекао је Игњатовић.

Курир телевизија је доступна на каналу број осам за кориснике МТС Ирис ТВ, м:САТ тв, Супернова, БеотелНет, Орион телеком, Yеттел Хипернет ТВ, Пошта НЕТ и Сат-тракт на територији Србије, у оквиру платформе м:тел у Црној Гори и Босни и Херцеговини и МТЕЛ Глобал у дијаспори, као и на апликацији Арена Цлоуд.

Извор: Курир.рс

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас