Панаотовић: Да ли ће србофобијом нова Влада Црне Горе подићи стандард грађана и стићи до праведног и инклузивног друштва?

Bojan-Panaotovic-direktor-Kulturnog-centra-Novog-Sada-620x430

Нова парламентарна већина у Црној Гори по својој идеолошкој сржи, историјату деловања и укупним светоназорима, распириће стару праксу србофобије као кључне теме којом ће се одвлачити пажња од свих стварних друштвених проблема, изјавио је социолог и директор Kултурног центра Новог Сада Бојан Панаотовић.

У разговору за БОРБУ, Панаотовић истиче да свака парламентарна већина има суверено право да темељи своју политику на одређеним темељима па тако и на србофобији. Међутим. он поставља кључна питања, која гласе- хоће ли се србофобијом напунити буџет, хоће ли се повећати или смањити број туриста у временима у којима ће сваки гост и свако преноћиште бити злата вриједни, хоће ли се србофобијом искоренити корупција, побиједити криминал, достићи социјална кохезија и остварити идеал инклузивног друштва?

-Јуче смо у анализи реномираног аналитичара могли да чујемо да је покушај Абазовића да обезбиједи увоз основних намирница из Србије „асистенција Вучићу“ и јерес неслућених размјера. Дакле, намеће се јасан закључак да су чак и српско брашно и српско уље токсични, а онај ко жели да их увезе у ситуацији опште несташице и поскупљења, достојан презрења и окарактерисан као сумњив и неправовјеран! Било би заиста спорно да је Абазовић молио Вучића да Црној Гори поклони брашно и уље јер знамо да нема бесплатног ручка у политичким односима, али има ли ичег рационалног у критици покушаја да се из најближег сусједства, вјероватно по најповољнијим цијенама, обезбиједе намирнице које живот значе. Да ли је Рама такође Вучићев бот, када апелује да се Албанији омогући увоз основних намирница из Србије?

Зашто је важан овај поглед уваженог аналитичара? Управо зато што ће такав свјетоназор бити доминантан у будућој власти. Срби су главни реметилачки фактор, продужена рука Вућића, проруски елемент, СПЦ је кључни дестабилизујући фактор, српско уље и српско брашно су токсични, онај ко жели да увезе ту робу из Србије биће посматран као смутљивац који шурује са Вучичем, а попис или не треба уопште одржати или га ваља одржати тако да се ни случајно не сазна колики је број Срба у Црној Гори- навео је Панаотовић.

Панаотовић напомиње да је фобија ирационални страх који се не рјешава елиминисањем предмета или феномена који страх узрокује. Дакле чак и када би сви Срби сјели на тракторе и остала превозна средства и напустили Црну Гору, не би нестало србофобије.

-Да ли је Хрватска решила све поменуте проблеме након што се ратосиљала одвратних Срба? Не само да није, већ, да зло буде веће, није се ослободила ни србофобије, иако Срба има око 3%, махом стараца неспособних да нанесу било какву штету држави- подсјећа Панаотовић.

Срби ће можда и бити у Влади, али ће политика остати антисрпска и србофобна

Уколико као једно од главних програмских начела рада будуће Владе буде тачка јучерашњег споразума тачка која предвиђа да се питања попут Темељног уговора, Отвореног Балкана и пописа становништва могу ријешити само једногласном одлуком свих министара, Панаотовић поставља питање СНП-у које ће то њихово програмско начело бити остварено у новој извршној власти.

Kако оцјењује, улазак СНП-а у нову владу као привида да су и Срби у њој заступљени ђелује гротескно.

-Једино што ће СНП остварити јесте опсена како су и Срби заступљени у новој власти. Срба ће, додуше и бити, али ће политика бити антисрпска и србофобна. Није искључено, као што је посланица Вуксановић Станковић најавила, да се поништи измењени Закон о слободи вероисповести и врати првобитна верзија која је изазвала потресе у Црној Гори- казао је Панаотовић.

Он је закључио да у временима опште несигурности, безперспекитвости, енормних поскупљења енергената и хране, најмање што би будуће црногорске власти требало да раде јесте да забораве на суревњивости и омразе и да унаприједе сарадњу са Србијом.

-Kо то не схвати радиће у корист свој штете, али „проклета могућност избора мора да постоји“ – давно рече пјесник. Па какав избор таква и судбина!- јасан је Панаотовић.

 

Borba.me

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас