Панаотовић: Мандић и НСД да подрже Кнежевићево инсистирање на резолуцији о Јасеновцу

Bojan-Panaotovic

Реакција Милана Кнежевића и ДНП-а након одлуке Спајића да гласа за резолуцију о Сребреници у УН за коју швајцарски, немачки и хрватски медији пишу да је доживела неуспех и да представља дипломатску бламажу покретача иницијативе, очекивана је, разумљива и политички рационална.

– Захтев, то јест ултиматум ДНП-а да се до краја јуна донесе резолуција о Јасеновцу у скупштини Црне Горе или ће речена партија напустити парламентарну већину и одустати од учешћа у реконструкцији владе правовремен је потез као и једина опција која спречава да се политичко клатно у Црној Гори врати у потпуности на страну на којој се налазе вредности, идеологија, светоназори и политичка пракса ДПС-а и њему сродних снага. Јер, ваља поставити питање каква вајда за српски народ и све грађане Црне Горе који се залажу за побољшање односа са Србијом уколико се води политика идентична оној пре 2020. године? – поручио је Бојан Панаотовић и даље навео:

– Отуда, поменута резолуција о Јасеновцу, не би наравно, опрала срамоту и штету које су начињене гласањем за резолуцију о Сребреници али би донекле ублажила оправдани бес и револт грађана Црне Горе који су били против овакве одлуке а сигурно их је око 60%. Изгласавањем резолуције о Јасеновцу допринело би се консолидацији односа са Србијом и Републиком Српском које с правом гласање црногорске делегације у УН доживљавају као нож забијен у сопствена леђа – истиче Панаотовић.

– Ипак, да би притисак на ПЕС и Спајића био делотворан, правовремен и ефикасан, Кнежевићевом инсистирању да се резолуција о Јасеновцу изгласа требало би да се прикључи и председник скупштине Андрија Мандић и његов НСД. Не заборавимо да у збиру ДНП и НСД имају 13 посланика и да без њихове подршке Спајић мора у аранжмане са бившим режимом који су веома политички клизави и проблематични те га могу политички скупо коштати. Нагласимо да Кнежевић није био злонамеран и исхитрен јер у својој одлуци о суспензији подршке влади инсистира да резолуција о Јасеновцу буде донета до краја јуна, дакле могуће је истом не наштетити фамозном ИБАР-у. Тим пре НСД треба да резолутно подржи Кнежевића како ПЕС под лицемерним притиском Хрватске евентуално не би попустио и повукао своју подршку за речену резолуцију.

Ваља бити поштен па нагласити да један део Кнежевићевих захтева не зависи ни од ПЕС-а ни од парламентарне већине, већ да исти зависе од двотрећинске подршке у скупштини, а по среди су питања везана за српски језик , тробојку и тако даље. Тим питањима није ни могуће ни реално уцењивати ПЕС што не значи да не треба инсистирати на покретању процедура да се најнормалнија и најприроднија ствар установи а то је рецимо да српски језик којим говори 52% становништва адекватно буде уставно и законски третиран. Доношење резолуције о Јасеновцу помогло чак и самом ПЕС-у да консолидује сопствено бирачко тело јер 90% њихових бирача не подржава гласање о УН каквом смо били сведоци пре неколико дана – сматра Панаотовић.

Извор: vojvodjanskevesti.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас