Панаотовић: „Насиље је континуитет ове цивилизације“

51538_ns-panaotovic_fmob

Социолог Бојан Панаотовић рекао је данас за Тањуг да је важно да се настави континуирано извештавање овим трагедијама и да су оне важна тема.

Међутим, не да би се блокирало друштво и напредак, већ да нам то буде опомена да се такве ствари више не догоде.

„Да ли ће дуго времена и колико бити тема видећемо, али не сме да падне у заборав, не само када је реч о Министарствима, властима, школама, већ када је реч и о медијима који треба да буду савест друштва“, рекао је Панаотовић.

Како би се извештавало на конструктиван начин, објашњава Панаотовић, треба предузети низ мултидисциплинарних мера, да се проблем зхвати до корена и да се не подлеже предлозима за брзим, ефикасним решењима, јер полурешења су некада гора од решења.

„Дакле ја сам 2015. године, као директор Културног цента Нови Сад, био за то да се опорезују ријалити програми, да се новац од тога усмерава у конструктивне сврхе, то је нешто што трује наш простор, али данас чујем да се укину ријалити и неке телевизије са националним фреквенцијама и решили смо све проблеме, не нисмо решили проблем, морамо да будемо свесни да насиље није резервисано за ово друштво, већ је планетарна ствар, није резервисано само за доба у коме живимо, насиље је нажалост континуитет ове цивилизације „, објашњава социолог.

Он истиче да морамо да се позабавимо породицом, начином васпитавања, односом измедју супружника, ауторитетима ка којима деце стреме и надаље да се позабавимо медијском сликом.

„Слободним временом, које је кључ за играње видео игрица, какве су то игрице, да ли у тој игрици убијате 150 људи на неком нивоу, да ли са временом свест отупи и да имате као тринаестогодишњак критичку дистанцу и меру између видео игрица и реалног живота“, додао је он.

Како бисмо превенитвно деловали, објашњава Панаотовић, потребно је да у школама не буду само полицајци, већ наоружани полицајци.

„Обезбеђење голоруко не значи ништа, сад смо видели, нама треба наоружан полицајац по школи, коме ће приоритет бити одвараћајући фактор за оне које планирају оваква дела“, рекао је он.

Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас