ПАНАОТОВИЋ:“НОВА КОАЛИЦИЈА ДПС – Демократе спречава улазак ЦГ у отворени Балкан, поништава темљени уговор и враћа непријатељски курс према Србији“

Share on facebook
Share on vk
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp
Screenshot_15

Данашњи интервју уваженог функционера Демократа Бориса Богдановића веома је јасан и свакоме ко га је пажљиво прочитао не оставља никакве недоумице. Прва ствар коју можемо закључити јесте да постоји сијасет разлога који гоне Демократе да сруше Владу и да ће они то, веома извесно и учинити. Такође, Богдановић који спада у најутицајније чланове странке тврди да су УРА и СНП одустале од ресетовања старе већине и да то за њих више није опција, а противи се и скраћењу мандата Скупштине што би водило ка превременим изборима. Не треба бити специјално политички писмен па закључити да је једина преостала опција нека врста коалиције, а сарадње, свакако, између ДПС-а и сателита и ДЦГ.

Узимајући у обзир чињеницу да су обе странке резолутни противници иницијативе Отворени Балкан, један од првих приоритета и тачака консензуса биће спречавање укаска Црне Горе у Отворени Балкан. Такође, не треба сметнути с ума да обе политичке групације гаје велики анимозитет према званичном Београду и Александру Вучићу, односно да им је на срцу, најблаже речено, дистанца од Србије. Последично овоме ваља очекивати враћање односа на релацији Црна Гора – Србија на период пре формирања Абазовићеве владе, дакле на ниске гране и лоше односе. Јамачно постоје инострани центри моћи(САД, свакако не) који ће подржати кварење односа са Србијом, тек неколико месеци након што су Абазовић и Јоковић успели да их поправе!

Ако имамо у виду чињеницу да је ДПС истакао да је приоритет над приоритетима њиховог чина рушења Владе и даљег политичког деловања суспензија Темељног уговора са СПЦ, треба очекивати конкретне кораке и у овом смеру где ће ДЦГ којој је иначе „кошуља ближа од капута“ и МЦП важнија од СПЦ, одиграти улогу у операцији суспензије и дерогирања Темељног уговора.

Ствари су јасне и неспорно је да нова парламентарна већина има репектабилних, 48, 49 посланика и да ћемо сведочити сарадњи некадашњих љутих противника.

Ипак, можда би прваци и политички несумљиво талентовани лидери Демократа, требало да промисле о томе шта следи након реченог сценарија? Након суспензије Темељног уговора следе литије на челу са МЦП које ће политички утући ДПС много снажније него 2020. године, али следи и маргинализација ДЦГ. Следи дистанцирање Митрополије од оних снага које директно или индиректно помажу оне који руше Темељни уговор. Следи неблагонаклоно гледање САД на снаге које поткопавају Отворени Балкан. Следи потпуно разочарање грађана у заустављање процеса борбе против корупције јер ће у новонасталим околностима то бити немогућа мисија.

Следи, дакле, потпуна политичка маргинализација Демократа.

Постоји, дакако и алтернатива а то је поновно окупљање победника из 2020. године и поштовање приоритета које је народ својом победом исписао.

vojvodjanskevesti.rs

Share on facebook
Share on vk
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Share on facebook
Share on vk
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp
Најновије

Запрати нас