Панаотовић: Попис у Црној Гори одложити до 2074, надати се да ће до тада већина заборавити којим језиком говори

panaotovic

Пише: Бојан Панаотовић, социолог

Сваки пут у минулих пар година када се приближи регуларан датум пописа у Црној Гори део странака, невладиних организација и аналитичара добија напад страха, панике и ужаса.

Стручњаци за овакав феномен најпре би речену ствар назвали фобијом. Свемоћна рука ДПС-а која је могла да креира стварност како јој се прохте, да разне Машане митом и плаћањем рачуна „прелама у мозак“, да купује гласове хиљадама Кнежевићевих коверата, да прави национални инжењеринг тиме што ће затворити могућност запослења у локалној и државној управи ако сте Србин или непоћудни Црногорац, која је хтела да конфискује имовину цркви која има највећи број верника… онемоћала је, нема више новац и батину којом би своје науме спроводила.

Пошто се први пут након дугог времена појавила могућност слободног изражавања грађана на попису уследио је ужас и дрхтање од истог. Не самог чина пописа дакако, него његових резултата, то јест, страх од истине која није ни драматична ни страшна и зато наведено и јесте класичан пример фобије. Јер шта ће суштински променити факти да ће се, рецимо, 38% грађана изјанити као Срби, а нпр. 49% њих да говоре српским језиком? Да ли ће Црна Гора напустити НАТО? Да ли ће престати да буде кандидат за ЕУ? Да ли ће се вратити у СРЈ? Ништа тектонски и драматично се неће десити, осим што се неће моћи маргинализовати и ниподаштавати језик којим говори највећи број грађана и што ће ћирилично писмо имати више шанси да постане видљиво и донекле равноправно. И сличне ствари.

У свим земљама Европе пописи се редовно одржавају, недавно су одржани пописи у Хрватској, Мекедонији, Србији и у свим тим земљама грађани су се изјашњавали о свом националном опредељењу, језику којим говоре итд. Једино у Црној Гори попис на видику изазива кокективни фацијалис и грч дела јавне сцене као да следи катастрофа!

Пошто су ових дана учестали предлози да се попис још једном (по Бог зна који пут) одложи, предлажем да званичан захтев буде да се попис одложи бар до 2074. године.

Можда се тада ДПС врати на власт, а можда до тада велики број грађана Црне Горе заборави којим језиком говори, којим писмом пише… и ето спаса!

Извор: borba.me

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас