Панаотовић: Потпуно су сазрели унутрашњи и спољнополитички услови за улазак Црне Горе у Отворени Балкан!

panaotovic

Пише: Бојан Панаотовић, новинар, социолог и директор Културног центра Новог Сада

Поразом Мила Ђукановића на председничким изборима и коначним преласком ДПС-а у потпуности у опозиционе редове до краја се искристалисала политичка позорница у Црној Гори. Такође, на основу релативно прецизног увида у снагу политичких партија имамо и јасан увид у расположење бирача и њихових представника о свим релевантним питањима од интереса за црногорско друштво и државу.

У овом кратком огледу циљ нам је да размотримо тему евентуалног уласка Црне Горе у иницијативу Отворени Балкан. Новоизабрани предсједник Јаков Милатовић резолутно је и недвосмислено, недељу дана уочи избора 2. априла на дебати предсједничких кандидата на РТЦГ нагласио да је он заговорник уласка Црне Горе у Отворени Балкан. Неко би рекао да ту ствар треба узети са резервом јер политичари у кампањама често кажу и оно што не мисле, нарочито када желе да иду у сусрет већинском расположењу јавног мњења.

Наиме, све раније анкете које су третирале ставове грађана о потенцијалном уласку Црне Горе у Отворени Балкан показале су да су грађани већински расположени позитивно према овом питању. Ипак, двије седмице након побједе и оствареног резултата од 60%, Јаков Милатовић је потврдио да је у кампањи био јасан и транспарентан и да остаје заговорник уласка Црне Горе у речену регионалну иницијативу.

Ако наведеним чињеницама додамо јасну и неупитну позицију Абазовићеве УРЕ, ДФ-а, СНП-а, ако имамо у виду да су Демократе од раније резерве према овој иницијативи, у последњих неколико мјесеци еволуирале до става да „немају ништа против уласка Црне Горе у ОБ“, као и чињеницу да дио албанских партија и лидера такође подржава Отворени Балкан, долазимо до јасне и поприлично прецизне рачунице да се подршка Отвореном Балкану и када је ријеч о бирачком тијелу и када је ријеч о партијама које ће бити заступљене у скупштини након 11. јуна креће око бројке од 66%, односно двотрећинске већине.

Имајући у виду да је за позитивне, доброхотне и добросусједске иницијативе увијек добро и право вријеме, било би политички рационално, прагматично и за црногорску економију корисно да кључни доносиоци одлука у овом моменту, премијер Абазовић и новоизабрани предсједник Милатовић, прије почетка туристичке сезоне и нових избора, донесу одлуку о приступању Црне Горе Отвореном Балкану. Период између инаугурације и нових парламентарних избора је довољно дуг да би се ова одлука могла донијети. Наравно, једну овакву одлуку доноси влада, али нови предсједник својим ауторитетом и легитимитетом може да зацементира ово питање својом подршком.

У овој иницијативи Црна Гора би била у друштву двије НАТО савезнице и једне неутралне земље тако да су наклапања о неком уласку у великосрпске, Вучићеве чељусти превазиђена и смијешна. Бенефити за црногорски туризам, економију и покретљивост радне снаге, нарочито у сезони, јасни су сваком ко рационално разабира.

Ако имамо у виду чињеницу да су САД кључни геополитички чинилац на Балкану, а и у Европи, суштинско питање је какав је став САД по овом питању и како ће Вашингтон реаговати на једну овакву одлуку. Одговор гласи- крајње позитивно. У низу афирмативних и изричитих ставова о Отвореном Балкану у последњих неколико година, прекјуче смо још једанпут чули Габријела Ескобара који је поновио да САД без двојбе подржавају Отворени Балкан.

Тиме, дакле, Милатовић и Абазовић, али и остали који заговарају ову идеју, једним ударцем убијају више мува. Најпре, доносе добру одлуку за грађане Црне Горе и њену економију, такође, у сусрет изборима доносе одлуку коју подржава већина бирача у Црној Гори и на концу, доносе одлуку која кореспондира са расположењем и плановима доминатне свјетске силе!

Извор: borba.me

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас