Панаотовић: Шта смо научили у Будви? Подржи резолуцију и гледај крах свог рејтинга!

Фото: Принтскрин/Информер ТВ

Најупечатљивији утисак управо окончаних избора у Будви јесте дебакл владајућег ПЕС-а чији је лидер премијер Милојко Спајић. Мада је било добронамерних аналитичара који су упозоравали ПЕС да, осим што је неразумно и лоше по Црну Гору, гласање за резолуцију о Сребреници носи велику опасност за углед, реноме и рејтинг самог покрета, Спајић, Ивановић и остали нису такве опсервације разматрали.

Пожурили су да беспоговорно следе захтеве Шолца и Бербокове заборавивши да Шолц нема право гласа у Будви. Бербокова нема право гласа у Андријевици у којој јамачно следи још један врућ шамар сопственог бирачког тела. Спајић, Ивановић и остали потпуно су изгубили из вида да је њихов покрет израстао из миљеа литија, поштовања СПЦ и политике која је у врху листе приоритета имала тачку побољшања односа са Србијом. Чак и политички неук и неписмен могао је, без икаквих истраживања, јасно да закључи да огроман део њихових бирача не само да не подржава гласање за резолуцију о Сребреници већ је изричито против истог.

Занемарили су Спајић и другови јасне и недвосмислене апеле владике Методија, митрополита Јоаникија и патријарха Порфирија. Нетачно је да би пало небо или да би пала Спајићева влада да је Црна Гира остала уздржана у Њујорку. Напротив, веће су шансе да влада падне у расплету догађаја којем смо сведоци. Спајић и ПЕС имали су маневарски пристор који би управо био помиритељски и који не би носио терет замерања нити једној страни а то је уздржавање од гласања. Ако су могли Кипар, Грчка, Словачка и УАЕ, зашто није могла и Црна Гора? Због страха. А владика Раде вели: “Страх животу каља образ често.“ И потези базирани на страху воде често у политички ирационалне одлуке које могу политички субјект довести до дебакла.

Истраживачи јавног мњења који прецизно мере бројке тврде да је због резолуције о Сребреници ПЕС изгубио у Будви око 8% гласова. Не заборавите, следи Андријевица и још много политичких битака. Пошто прваци ПЕС-а не слушају најумније главе СПЦ-а, покушаћемо на источњачки начин: јучерашњи фијаско у Будви била је инстант карма за резолуцију о Сребреници. Спајић је рекао пре два дана да Црна Гора није добила ништа гласањем за резолуцију. Данас му је ваљда јасно бар то колико су он и ПЕС изгубили. Евентуална шанса да актуелна влада потраје пун мандат лежи у доношење резолуције о Јасеновцу, укидање забране да се саопште резултати пописа и брза реконструкција владе како би се испоштовала аутентична народна воља. Што се осталих резултата тиче, крећу се у границама очекиваног.

Следи расплет у коме је кључно питање ко ће и како формирати власт. Било би неодговорно и политички штетно понашати се по принципу два овна на брвну и настављати са сукобима и трвењима када је реч о две листе које су чиниле некадашњи ДФ. Независно од партијски страсти и свађа, грађани који су гласали на изборима сигурно би поздравили договор листе ЗББ и листе Николе Јовановића.

Извор: vojvodjanskevesti.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас