Патријарх Порфирије: После осам векова присуства на простору КиМ, СПЦ не може да буде предмет преговора о статусу Косова

Foto: Filip Plavčić

Патријарх Порфирије: После осам векова непрекинутог присуства на простору КиМ, СПЦ не може да буде предмет било каквих политичких преговора и споразума о статусу Косова и Метохије

Поглавар Српске православне цркве (СПЦ) патријарх Порфирије поручио је данас да после осам векова непрекинутог присуства на простору Косова и Метохије (КиМ), СПЦ не може да буде предмет било каквих политичких преговора и споразума о статусу Косова и Метохије.

„Поштовање и заштита људских и посебно верских права представљају универзалну цивилизацијску вредност и припадају свима“, рекао је патријарх Порфирије на скупу „Косово и Метохија, историја и културно наслеђе“ на Богословском факултету.

Он је истакао да та права не могу бити део статусних преговора и политичких споразума јер се подразумевају и загарантована су међународним правним актима.

„СПЦ не може да прихвати ниједан правни и политички модел ако се противи јеванђељу и њеном осмовековном постојању на КиМ“, рекао је Порфирије.

Он је позвао на дијалог косовско-метохијске Албанце.

„Има места на КиМ за све и још увек има места за дијалог о животу људи“, истакао је патријарх Порфирије.

Француско – немачки предлог, односно европски план нормализације односа Београда и Приштине, предвиђа формализацију статуса СПЦ на Косову и Метохији.

(Бета)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас