Патријарх Порфирије: Постојање Републике Српске дјело правде

image_2021-09-23_192120

Његова светост патријарх српски Порфирије рекао је вечерас на отварању манифестације Дани Српске у Србији да је стварање, постојање и напредак Републике Српске дјело правде, као и међународног права и консензуса, а да је за хришћане праведно оно што је утемељено на истини.

Српски патријарх је на свечаности у Народном позоришту у Београду, у присуству званичника Србије и Српске, уз благослов, упутио молитве за све житеље Републике Српске, наводећи да му је част што је позван да учествује на свечаности која се зове Дани Српске у Србији.

Патријарх Порфирије је подсјетио на блаженопочившег патријарха Иринеја, који је гајио посебну љубав за Српску и српски народ гдје год се налазио.

– Много пута сам са њим разговарао о важности очувања, напретка и сваког просперитета Републике Српске и о сарадњи Српске са Србијом и другим земљама у окружењу, као и о сарадњи Српске са Русијом, Грчком, али и Хрватском, Црном Гором и свим земаља западног свијета са којима дијелимо хришћанске и свеопште цивилизацијске вриједности – навео је патријарх Порфирије.

Патријарх Порфирије је рекао да је патријарх Иринеј био прави сљедбеник Светог Саве јер је духовно био непоколебљиво окренут православном Истоку, али је и заступао сарадњу и успостављање добрих и пријатељских односима са свима, прије свега са првим комшијама.

Према ријечима патријарха Порфирија, све што је створено у борби за помињање имена Божјег, за опстанак хришћанског народа Божјег, хришћанске културе и начина живота, уз велике жртве на крви и костима светих мученика, да је то све вјечно и непролазно.

– То је, међутим, и залог препознавања и с поштовањем прихватања других народа и култура – рекао је српски патријарх.

Патријарх Порфирије истиче да је потребно ради истицања и наглашавања јединственог и заједничког здравог етоса да постоје овакве свечаности и манифестације, али да је много важније да се то јединство изражава у заједничкој тежњи за унапређењем просвјете, културе, економске сарадње и оних јединствених дарова и особености, који чине идентитет српског народа.

Српски патријарх је рекао да вриједности и особине, које су заједничке и идентичне код свих Срба у Србији, Српској, ФБиХ, БиХ и ма гдје да живјели, Срби називају једним именом – светосавље и оне не смију да буду измијењене глобализацијом, границама правим и лажним, праведним или неправедним, као и различитим фрагментацијама.

– То су оне особине по којима нас и сам Спаситељ препознаје. Светосавље јесте српски етос, начин на који ми Срби живимо са својим личним печатом, Јеванђеље Христово. Господ нас препознаје као православне хришћане, наша култура је изразито хришћанска, традиционална, али уједно и савремена, са савршеним фонетским писмом ћирилицом – рекао је он.

Патријарх је истакао да српски народ и даље, упркос пропаганди и различитим пројектима, зна шта је породица у којој се на хришћанским темељима васпитавају млади нараштаји.

– Гостољубље, помоћ свакоме ко је у невољи, поштовање према свим људима, народима и припадницима других вјера, поштовање слободе избора, али и прије и послије свега брига за сопствене слободе на начелима чојства и јунаштва. Све су то хришћанске, православне и светосавске врлине – рекао је патријарх.

Српски патријарх је рекао да и вечерашњи програм за ову манифестацију осликава управо овакве српске народне врлине.

Патријарх Порфирије је пожелио сваки мир, напредак и сарадњу у свему српском народу и у истој мјери свима који живе у Републици Српској.

– Што пожелим нама, једнако желим и сваком народу са којим се на различите начине преплићемо и прожимамо и на које смо упућени, али и свим народима свијета да свако по својим од Бога датим даровима допринесе општем добру и миру, да сви заједно дођемо до циља – познања Бога – рекао је патријарх Порфирије.

Према ријечима патриајрха, познање Бога, сусрет са њим, а кроз њега и са другим човјеком као циљ треба да буде ултимативни закон сваког славља, али и закон живота и сваког човјека уопште.

– Нека су благословени Дани Српске у Србији – поручио је патријарх српски.

РТРС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас