Патријарх Порфирије: Свако ко крене на Цркву бива поражен

porfirije
Патријарх српски Порфирије устоличио је данас епископа будимљанско-никшићког Методија у манастиру Ђурђеви ступови у Беранама и поручио да да свако ко крене на Цркву бива поражен.

Епископ Методије устоличен је покличима „достојан“ од многобројног народа, грађана, представника власти, посланика и представника друштвеног и јавног живота.

Патријарх Порфирије је казао да Црква није ту да би решавала социјалне или политичке проблеме или, како је казао, надметања у томе ко је у праву.
„А поготово није ту да би заузимала ову или ону страну, јер црква је цјелина”, поручио је Порфирије и додао да постоје они који не разумију шта је Црква.
„Нема црква амбиције, јер ако има издаје себе, ако има онда није Христова, да замијени било коју политичку странку, да буде такмац у стварању граница од овог свијета, једино што је непролазно јесте да смо људски род и да смо личности, све остало је релативно”, поручио је патријарх СПЦ, након устоличења епископа Методија.

Порфирије је казао да је епископ Методије духовно стасавао уз митрополита Амфилохија, а да се образовао и ван Црне Горе.

„Црква није од овога свијета, али јесте у овом свијету, јер овај свијет без цркве не постоји, односно нема смисла. Онима којима црква смета хтјели би или да цркву прогласе оним што она није или да је прогласе оним што није, или да је прикажу другачијом него што јесте, некада би хтјели и цркву да увуку у своје земаљско блато“, поручио је Порфирије.

„Црква није ту да би учествовала у расправама ко је у праву, а ко није. Бива поражен свако ко крене на Цркву, јер њој одолевају и врата Ада“, навео је поглавар СПЦ.
Пожелевши добродошлицу свима у манастир Ђурђеви ступови, како је рекао, светињу Немањићку, у „овој земљи у који су дубоки коријени Васојевића, у земљу из које је из тих корона израсло стабло са богатом крошњом и плодовима стабло које је дефинисано најузвишенијим духовном, али и националним домјетима народ, а који припада СПЦ и српском православном народу“.

У суштини, поручио је, то значи да су свесни самих себе, који познају ко су, шта су, који знају одакле су и који знају који им је циљ.

Спутњик

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас